Kulturális programajánlónk a hétre.

December 10., csütörtök – Jeanne d’Arc, a Katona József Színház élő online közvetítése

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?
Szereplők: Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Máté Gábor, Mészáros Blanka, Dankó István, Mészáros Béla, Rába Roland m.v., Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos. Rendező: Hegymegi Máté.

December 11., péntek – Emlékül, a Pannon Filharmonikusok koncertje (élő közvetítés a Müpából)

A 210 éves Pannon Filharmonikusok számára december 9-e az 1811-es alapítás emléknapja és otthonának, a Kodály Központ megnyitásának tizedik évfordulója. Az együttes azt üzeni a Müpa közönségének: az elmúlt évszázadokban számos kataklizmán ment keresztül az emberiség, de a szimfonikus zenekarok a legnagyobb válságok idején is fennmaradtak.

Műsor: Beethoven: Házavatás-nyitány, Beethoven: V. (Esz-dúr) zongoraverseny, op. 73, Schumann: II. (C-dúr) szimfónia, op. 61. Közreműködik: Ránki Dezső (zongora). Vezényel: Bogányi Tibor.

December 12., szombat – Egyasszony, az Orlai Produkciós Iroda előadása

„Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás.

Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Az alakításért Tenki Réka megkapta a Színikritikusok díját és a MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját. A színpadi adaptáció Tasnádi István munkája, az előadás rendezője Paczolay Béla.

December 13., vasárnap – Mazsola és Tádé, a Fabula Bábszínház előadása

„Tartsuk meg Tádét, Manócska! Tartsuk meg!” – kérleli Mazsola Manócskát, amikor megtalálják a kis tengerimalacot. Mazsola később százszor is megbánja, hogy befogadták a malackát, hiszen az nála sokkal kisebb, gyámoltalanabb és nem lehet vele akkor és úgy játszani, ahogy Mazsola szeretne. Az olykor szigorú, ám mindig megértő Manócska segítségével Mazsola jószívűsége újra meg újra felülkerekedik dacosságán.

Szereplők: F. Nagy Eszter és Felszeghy Tibor. Bábszínpadra alkalmazta és rendezte: Felszeghy Tibor.

December 14., hétfő – a Dante zenekar koncertje, közvetítés a Nemzeti Színházból

Krómozott fémlap helyett a rozsdás csavar feje, első kiadású Ady-kötet, az új kés helyett öregapád bicskája. Talán ez a Dante-életérzés. A dalok nagyrészt Máté verseit vették alapul, amiket többnyire Domán álmodott kottára. A páros 2018-ban kezdte lefektetni a zenekar alapjait egy színészlakás konyhájában.

Mindenhez hozzányúltak, ami nem fekete és fehér, alapvetően csak az foglalkoztatta őket, hogy valami olyannal álljanak elő, ami él. Persze a Dante akkor kezdett el macska alakot ölteni, amikor Petya belefújt a trombitába, Áron dudaszólója felnyávogott, és valósággal doromboláshoz fogott, amikor megérkeztek Fátyesz dobtémái. A cicára a bajuszt egy évvel később D. Varga Ádám basszus szólamai tették fel.

December 15., kedd – Legyen világosság, Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje

125 éve született Mécs László. A két világháború közkedvelt költője volt, akit 1945 után, és sajnos azóta is mintha tökéletesen elhallgatnának. Papköltőként hitének elemzése, kételyei, kínjai, szociális érzékenysége, de humorérzéke is megjelenik a műsorba kiválasztott versekben. Markánsan emelte fel a hangját a fasizmus és a háború értelmetlensége ellen. Előadják: Pregitzer Fruzsina és Bata Hajnalka.

December 16., szerda – Oláh Kálmán Quartet-koncert, közvetítés a BJC-ből

A Liszt-díjas Oláh Kálmán zongoristaként és zeneszerzőként is a műfajokon átívelő sokszínűségben hisz, a szokványos dallam-kíséret páros helyett a szimfonikus hangzásban, az egyenrangú szólamokban. Rögtönző előadóként és zeneszerzőként is régóta izgatja a klasszikus zene és a jazz összefonódása.

A koncerten közreműködik: Oláh Kálmán (zongora), Oláh Kálmán Jr. (szaxofon), Barcza-Horváth József (bőgő), Balázs Elemér (dob).

Nyitókép: Jeanne d’Arc. Fotó/forrás: katonajozsefszinhaz.hu