fbpx

Heti menü: melegen ajánljuk (12.12–18.)

Kulturális programajánlónk.

Íme a következő 7 nap legígéretesebb programjai!

December 12., csütörtök – Karácsonyi vásár fogyatékkal élők alkotásaiból

Ha valami igazán különlegeset és egyedit adnál karácsonyra, és a kiadásoddal egy fontos ügyet szeretnél támogatni, látogass el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságban berendezett vásár utolsó két napjára. Az idén hatodszorra megrendezett kipakolásra 17 megyéből és 33 fővárosi intézményből hoztak kézműves termékeket, többek között kerámiákat, fonott árukat, gyertyákat, rongyszőnyeget és még sok más karácsonyfa alá illő kedvességet.

December 13., péntek – Nirvana by Lugosi Dani & Takács Vilkó a Dürer Kertben

Kiemelt fotó: Horpáczi Dávid

A magyar Nirvana-fanok számára valószínűleg már nem cseng ismeretlenül Lugosi Dani és Takács Vilkó neve, akik duójukkal több budapesti koncerttermet is megtöltöttek. Ezúttal az akusztikus hangszerek helyett torzított gitárokat és maxra tekert erősítőket hoznak magukkal a Dürer Kertbe, és olyan ismert zenészekkel kiegészülve lépnek színpadra, mint Áron András Apey, Szekeres András (Junkies), Molnár Tamás (Jetlag) és Ganxsta Zole.

December 14., szombat – Amoeba lemezízelítő és Perrin az Akvárium Klubban

A lemezízelítő, az majdnem olyan, mint a lemezbemutató, csak épp lemez nélkül. Pontosabban készülő lemezzel. Az Amoeba az ország egyik legizgalmasabb formációja, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy új albumukon a funkot, a soult és a brokenbeatet disco elemekkel is megspékelik. Előttük játszik majd a producerként és dj-ként tevékenykedő Perrin, aki még csak pár hónapja robbant be, de már hétről hétre kötik le bulijait.

December 15., vasárnap – Lemezbörze Győrben

A lemezhallgatás kultúrája reneszánszát éli. Bár az utóbbi években már szinte temettük a fizikális formátumban kiadott hanganyagokat, most újra menő lett a lemezvásárlás, hiszen a bakelitlejátszó hangulatával aligha versenyezhet bármilyen más eszköz. A Rómer-Házban megrendezendő eseményen több ezer LP, CD, DVD, bakelit közül választhatunk, a belépés ezúttal is ingyenes.

December 16., hétfő – Eufória? Rendszerváltás-történetek Magyarországról // megnyitó

Fotó: Bánkuti András: Alkony 

A Capában nyíló kiállítás azokat az érzéseket, víziókat, lehetőségeket járja körül, amik a rendszerváltás kapcsán a magyar fiatalokban megfogalmazódtak. A tárlat megalkotói szerint mindezek közül a legerőteljesebb az eufória, ami magába foglalja a szabadság mámorát, az igazságtétel ígéretét, az Európához tartozás vágyának beteljesülését. A kiállítás egyfajta történelmi olvasókönyv, amiben a videók, dokumentumok, fotók kaphatnak új olvasatot.

December 17., kedd – Interaktív tárlatvezetés a TáncKépeken Szegeden

A MANK és a REÖK közös fotókiállítása Szentendre után Szegedre költözött, hogy a vidéki közönség is megtekinthesse az elmúlt évek legszebb színpadon készült felvételeit. A több mint 70 képen bepillantást nyerhetünk többek között a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat pillanataiba, Hidas Bence tárlatvezetésén pedig megérthetjük, milyen viszony fűzi a fotósokat alkotásaikhoz.

December 18., szerda – 12 dühös ember a Pécsi Nemzeti Színházban

Reginald Rose jól ismert történetét nem először állítják színpadra, ám ez az olyan klasszikusok sorába tartozik, amit legszívesebben az összes színház adaptációjában megnéznénk. A sztori szerint 12 esküdtnek kell döntenie egy apagyilkossággal vádolt fiú sorsáról, ám a hosszú vita során kiderül, hogy a bűntett közel sem annyira egyértelmű, mint az első percekben tűnt.

Kiemelt fotó: Amoeba Band

A rovat további cikkei