Kulturális programajánlónk a hétre.

December 24., csütörtök – Csajkovszkij: A diótörő, a Magyar Állami Operaház előadása

A Magyar Állami Operaház a mesebalett egyik legszebb felvételét teszi elérhetővé, virtuális ajándékként letéve minden zene-, opera- és balettrajongó karácsonyfája alá. Az előadás egyik különlegessége, hogy Oláh Gusztáv csodálatos díszletével látható, a másik pedig az, hogy a klasszikus zenei anyagra egy igazi A diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és az Opera balettigazgatója, Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet.

A hagyományokat tisztelő, azokra építő, mégis fényesebb, megújult előadásról van szó, amely egyszerre kíván hű lenni az 1950-es produkció szelleméhez, és megfelelni a harmadik évezred vizuális elvárásainak. (A felvétel 2016. december 10-én készült az Operaházban.)

December 25., péntek – Holle anyó, a Budapest Bábszínház előadása

Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt két lánya; az egyik szorgos, a másik lusta. Az özvegy sokkal jobban szerette a lustát, mert az édeslánya volt. Így kezdődik a szorgalmas és a lusta lány évszázadok óta újra- és újramesélt története, melyben a kút mélyén egy másik, varázslatos világ nyílik: Holle anyó birodalma. Az előadás különlegessége, hogy a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnikát is alkalmazza, amelyek segítségével igazi varázslat jöhet létre a színpadon. Rendező: Kuthy Ágnes.

December 26., szombat – Azt meséld el, Pista!, közvetítés az Örkény István Színházból

„Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?”  Ezen az estén az író a színész testét ölti magára. Örkény István saját szavaiból összeállította: Bereményi Géza és Mácsai Pál. Elmondja: Mácsai Pál.

December 27., vasárnap – Kodály kórusművei, karácsonyi koncert

Ritka alkalom, hogy Magyarország legjobb kórusai közül néhányat egyetlen estén hallhatunk kiváló hazai karnagyok vezetésével – köztük három Kossuth-díjassal. 2017-ben, Kodály Zoltán születésnapján a szerző kórusműveinek legszebb darabjai szólaltak meg a Zeneakadémián, köztük a karácsonyi énekek egyik legszebbike: az Angyalok és pásztorok.

Kórusok: Új Liszt Ferenc Kamarakórus (vez.: Nemes László Norbert), Nyíregyházi Cantemus Kórus (vez.: Szabó Dénes), Cantate Vegyeskar (vez.: Sapszon Ferenc), Angelica Leánykar (vez.: Gráf Zsuzsanna), A Zeneakadémia Alma Mater Kórusa (vez.: Somos Csaba).

December 28., hétfő – Valahol Európában, a Pesti Magyar Színház előadása

Egy árva gyermekekből álló csapat és egy rendkívüli felnőtt, nemes lelkű művész varázslatos története hűségről, bátorságról, barátságról és emberségről az embertelenségben a háború sújtotta Magyarországon. Az egyik legcsodálatosabb magyar musical Dés László zenéjével a Pesti Magyar Színház Színpadán. Rendező: Nagy Viktor.

December 29., kedd – Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója, Várkert Irodalom

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből az anyagból előadást csinálni. A FILC (Fischer Iván Lakásszínháza) Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében készült saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség. A darab azóta több mint száz telt házas előadás ért meg, s több fesztiválon és játszóhelyen mutatták be.

December 30., szerda – A Muzsikás együttes koncertje, Müpa Home Live

A világhírű Muzsikás együttes, mint minden évben, idén is a karácsony és szilveszter közötti meghitt, ünnepi időszakban áll a Müpa pódiumára, hogy elrepítse hallgatóságát a zene szárnyán egy régmúlt világba. Ebben az évben ünnepelt szólistáik –  a Moldvából származó Petrás Mária és a Fölszállott a páva győzteseként ismert Kacsó Hanga – mellett a Kossuth-díjas Berecz András vendégeskedik a műsorban, és feltűnik két ifjú tánctehetség, Berecz István és Appelshoffer János is.

Nyitókép: A diótörő. Fotó forrása: opera.hu.