Budapesti kulturális programajánló az október 10. és 16. közötti hétre.

A főváros szünet nélkül kínál jobbnál jobb programokat, a bőség zavarában alig tudjuk eldönteni, melyekre látogassunk el közülük. Kiemeltünk néhányat, amelyeket mi biztosan nem hagyunk ki.

Október 10., csütörtök – negyedszerre is klipszemle

A magyar zenei videók legjavát felvonultató klipszemlén évente változó, független – újságírókból, filmesekből és zenei szakemberekből álló – zsűri osztja ki a kategóriák fődíjait, egy díjat pedig a közönség szavaz meg. Az idei rendezvény a negyedik, a cél azonban változatlan: legyen platform a hazai zenei videóknak, legyen tétje jó klipet csinálni, hadd nézze meg a közönség ezeket széles vásznon. Idén az Akvárium Klub várja az érdeklődőket, érdemes átbogarászni a programot.

Október 11., péntek – Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

A VAN filmzenekar a 2014-es év egyik szuper „hozadéka” volt: a formáció a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint a Rossz versek dalait adja elő, bármelyik koncertjüket jó szívvel ajánlanánk, pénteken azonban még inkább érdemes őket elcsípni a Várkert Bazárban. A Margó Fesztivál egyik legjobban várt újdonsága talán a Rossz versek különleges DVD-megjelenése: a Rossz versek és 14 el nem beszélt történet a film karaktereinek szemszögéből írt, kortárs írók tollából származó novelláskötet is egyben, megjelenését pedig a VAN filmzenekar koncertjével egybekötött felolvasóesttel ünneplik.

Október 12., szombat – szlovén mozi

A Szlovén Filmnapok zárófilmje Miroslav Mandic 2018-as Játszom, létezem című drámája lesz a Toldiban. Alig több mint másfél óra alatt három történetet ismerhetünk meg arról, mit jelent színésznek lenni, milyen határok húzódnak szerepek és szereplők között. A szombati vetítésen találkozhatunk tolvajjá lett színésznővel, egy férfivel, aki egy hajléktalan szerepére készülve egyre jobban vágyik a szabadságra, valamint egy szappanopera-karakterrel, aki nem tudja meggyőzni rajongóját arról, hogy amit a képernyőn lát, nem valóság.

Október 13., vasárnap – vasárnapi Mindig péntek a Margón

A Margó Fesztivál számos remek könyvet és programot vonultat fel, melyek között biztosan mindenki talál kedvére valót. Mi már beírtuk a naptárba a Kazamata színpad vasárnapi eseményét: Patak Márta Mindig péntek című új regényéről Kemény Istvánnal beszélget majd. A könyv gyerekelbeszélője a hatvanas-hetvenes évek fordulóján kezdi el történetét családról, barátokról, iskoláról. A gyermek szeme átlát a felszínen, és ami megjelenik előtte, az a világ tiszta és egyértelmű váza.

Október 14., hétfő – progresszív jazzterápia

Mi mással is lehetne feldobni a hétkezdést, mint egy szuper koncerttel? A Special Providence a nemzetközi progresszív szcéna meghatározó formációja, tagjai a hazai zenei élet kiváló művészei. Egyfajta masterclass lesz ez a Budapest Jazz Clubban, ahol bepillantást nyerhetünk a zenészek izgalmas zenei gondolkodásába, megismerhetjük – legalábbis megcsodálhatjuk –  technikai megoldásaikat gitáron, dobon, basszusgitáron és zongorán.  

Október 15., kedd – André Kertész 125

Már csak 20-áig látható a világhírű, 125 éve született budapesti származású fotográfus alakját és életművét megidéző különleges szabadtéri installáció a Capa Központ szervezésében. A térben a Kertész Andorként született művész életrajza kerül egészen egyedi megvilágításba: élettörténete egy 12 négyzetméternyi világító fotófalon, egy fotóválogatás bemutatásával elevenedik meg.

Október 16., szerda – A Janis Joplin-sztori

„Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon” – mondta a világhírű énekesnő, akit sok legendához hasonlóan 27 éves korában ért a halál. Amy Berg feliratos, zenés dokumentumfilmje Janis Joplin rövid, ám annál mozgalmasabb életét követi nyomon. A Janis Joplin, Cat Power, Karleen Bennett, Laura Joplin, Peter Albin, Sam Andrew szereplésével készült filmet a Bem moziban nézhetjük meg.

Nyitókép: VAN filmzenekar, fotó: Vajda Réka