Ezúttal sem kell sokat gondolkodnunk, mivel töltsük a szabadidőnket: e heti programajánlókban koncertek, színházi darabok, valamint éjszakai tárlatvezetés is helyet kapott. Jó válogatást kívánunk!

November 7. csütörtök – Debussy-dalok hárfával

Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia
Forrás: aharmadikhely.hu

Harcsa Veronikát, az elsősorban a jazz szcénából ismert énekesnőt sokszínűség és kísérletező kedv jellemzi. Tavaly, Debussy halálának századik évfordulójára a francia szerző dalait öltöztette új köntösbe Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel. A két muzsikus újító szándékkal gondolta újra a Paul Verlaine és más költők verseire írt dalokat, és kiegészítette egy vetítéssel, melyen a megzenésített versek magyar fordításai olvashatóak. Csütörtök este a Napfényes Rendezvényteremben hallgathatjuk meg őket.

November 8. péntek – Fejlámpával a földalatti sírkamrákban

Éjszakai tárlatjáratot hirdet ismét a pécsi Cella Septichora. A vállalkozó kedvű látogatók egy fejlámpa fényénél járhatják végig a IV. századi ókeresztény földalatti sírkamrákat.  Az egyórás sétát egy idegenvezető izgalmas történetei színesítik.

November 9. szombat – Életre kelt robot a színpadon

Forrás: Pesti Magyar Színház

Ha füllentünk, megnő az orrunk – ki ne ismerné a Pinokkió örökbecsű történeteit, a lelkiismeret szerepét vállaló cilinderes Tücsköt, a bálna gyomrában éldegélő Geppettót? Mindez modern újragondolásban Deres Péter dramaturg és Vidovszky György rendező keze alatt kel életre a Pesti Magyar Színház színpadán szombaton két előadás alkalmával, délután és este. A Pin:okkioban fabábu helyett egy életre kelt robot keresi helyét a tehetségkutatókkal, játéktermekkel és haszonszerzőkkel teli világban.

November 10. vasárnap – Grammy-díjas gitáros Budapesten

Forrás: budapestguitar.com

Vasárnapig tart a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, amelynek zárókoncertjén a Grammy-díjas David Russel játszik a Zeneakadémia Nagytermében, aki pénteken nyilvános mesterkurzust tart az érdeklődő muzsikusoknak. A New York Times kritikájában különleges tehetségként aposztrofált művész 2005-ben AIRE LATINO című lemezéért zsebelte be az amerikai zeneipar nívós elismerését legjobb klasszikus zenei szólista kategóriában.

November 11. hétfő – Fiatal színházcsinálók Woyzeckje

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Büchner töredékes dramaturgiájú drámájával rendre kísérleteznek a magyar színházi alkotók. A Pécsi Országos Színházi Találkozón idén a Legjobb előadás díját elnyert produkció a fiatal Sztalker-csoport Woyzeckje, amelyben megelevenedik az otthon kisgyermek mellett a háztartás gondjaival küszködő nő televízióban látott brazil szappanoperáinak világa különös táncos performanszokkal és sajátos történetekkel. Bátor, kísérletező színház hasonló szellemiségű nézőkre szabva ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében.

November 12. kedd – Iparművészeti tárlat a Fonóban

Forrás: mmakademia.hu

Tart a Héttorony fesztivál, amely Kárpát-medence szerte visz muzsikát, kiállításokat zömében Makovecz Imre által tervezett terekbe. Bár nem ilyen a budapesti Fonó, mégis fontos szellemi központja a programsorozatnak. Itt tekinthetik meg – november 20-ig – Vidák István, Nagy Mari és Vidák Anna textilművész család kiállítását Napom, napom, fényes napom címmel.

November 13. szerda – Verdi Requiem José Curával

Forrás: Müpa

Verdi Requiemje rendszeresen felbukkan a szimfonikus zenekarok koncertprogramjában. Az olasz alkotó legjelentősebb zenész kortársai igen eltérően vélekedtek a műről: Brahms egyenesen lángésznek nevezte a szerzőt, Hans von Bülow és Richard Wagner azonban megkérdőjelezték a darab értékeit, vagy csak sokat sejtetően hallgattak róla. A Müpában a Magyar Rádió Művészeti Együttesei előadásában hallgathatják meg, az est karmestere Verdi zenéjének egyik legérzékenyebb tolmácsa, José Cura lesz.

Nyitókép: Pin:okkio, fotó: Juhász Éva / Pesti Magyar Színház