fbpx

Heti menü: melegen ajánljuk (október 24–30.)

Kulturális programajánlónk az október 24. és 30. közötti hétre.

Szerencsére ezen a héten sem maradunk szuper programok nélkül: számos olyan akad, ahova gondolkodás nélkül ellátogatnánk. Az alábbiakban minden napra kiválasztottunk egyet, amit érdemes beírni a naptárba.

Október 24., csütörtök – Az éjszaka csodái

Van az a semmihez sem hasonlítható érzés, amikor az ember valakivel kettesben átvirraszt egy éjszakát – nem történik semmi, csak éppen maga a csoda. Ezt az érzést adja át a Tünet Együttes előadása, melyet Weöres Sándor verse inspirált. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és – mint az Weöres Sándor költészetére általánosan jellemző – korhatár nélküli. Ez kel életre a színpadon a társulat előadásában a mozgás, a grafikák, az animáció és a festmények által.

Október 25., péntek – fehérvári Chicago

Forrás: Vörösmarty Színház

Maurine Dallas Watkins Chicagója sosem megy ki a divatból – és ez természetesen nem is véletlen. A székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadán elevenedik meg újra Roxie Hart története, aki a börtönbe kerülve megvalósíthatja álmát: címlapsztori lehet belőle. Ehhez nincs is szükség másra, mint sok trükkre, blöffre, pénzre, néhány korrupt segítőre, valamint zenére és táncra. A Chicago Hamvai Kornél és Varró Dániel fordításában, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar közreműködésével került színpadra.

Október 26., szombat – Szabó Benedek a Gólyában

Forrás: tripart.hu

Szombaton érdemes ellátogatni a Gólyába, ahol Szabó Benedek a Galaxisok örökzöld slágereit adja elő, és mindezt egy ingyenes koncerten teszi. Ha ez esetleg nem lenne elég, mindezek után nem ér majd véget az este: Benedek a saját dalok után csatlakozik a Trippin’ Like We Do neo-pszichedelikus dj-kollektívájához a színpadon, hogy hajnalig szórakoztassák a közönséget. Találkozzunk a Gólyában!

Október 27., vasárnap – Edward Norton a Titanicon

A Titanic Filmfesztivál zárófilmje egy brooklyni árva történetét meséli el az ’50-es években. Lionel Essrogot (Edward Norton) egy magándetektív fogadta be és nevelte fel gyermekkorában. Amikor a fogadott apát rejtélyes módon megölik, Lionel megpróbálja kideríteni, mi történhetett. Számos akadályt sodor elé nyomozása során az élet, nem beszélve arról, hogy Tourette-szindrómás. Az Árva Brooklyn egy különleges és szellemes thriller/ noir egy szokatlan főhőssel, fantasztikus szereposztással.

Október 28., hétfő – Fekete Vénusz

A 12. Koreai Filmfesztivál egyik vetített darabja Yoon Jong-bin Fekete Vénusz című filmje, amely 2018-ban a Cannes-i filmfesztiválon debütált. 1993-ban Dél-Koreában még folytatódott a hidegháború, az atomfegyverek körüli feszültség hatalmas volt. A film egy korábbi dél-koreai ügynök, Park Chae-seo igaz történetén alapszik, aki szintén beszivárgott észak-koreai nukleáris létesítményekbe. A Fekete Vénuszt magyar felirattal a budapesti Sugár moziban nézhetjük meg október 28-án, hétfőn magyar felirattal.

Október 29., kedd – irodalmi triplázás

Forrás: Facebook

Szerda este a Magvető Kiadó három őszi verseskötettel is megismerkedhetünk a kiadó kávézójában. A – Szijj Ferenccel, Fekete Vincével és Purosz Leonidasszal –  Turi Tímea és Szegő János beszélget majd. Szijj Ferenc versei azokból a mondatokból és belső monológokból állnak, amiket olyan nehéz elmondanunk másoknak, de egyfolytában mormolunk magunkban. A hely és az idő mitológiája köré íródik Fekete Vince epikus-ironikus lírája. Purosz Leonidasz verseskönyve pedig azt a sokféle társadalmi és lélektani körülményt vizsgálja, amelyek között ma egy fiatal felnőtt férfivá kénytelen válni.

Október 30., szerda – színház és kémia

Forrás: Babits Mihály Kulturális Központ

Egy nem mindennapi nő nem mindennapi történetét mutatja be a Radioaktív – monodráma Marie Curie élete alapján című előadás Szegeden a Babits Mihály Kulturális Központban. Marie Curie, a nő, az anya, a tudós, akit a tudomány történetében egyedülállóan kétszeres Nobel-díjjal tüntettek ki, a Sorbonne első női professzora volt. Férje halála után átvette katedráját és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta. Október 30-án, szerdán Gyöngy Zsuzsa eleveníti fel a legendás tudós alakját Kovács Dániel Ambrus rendezésében.

Nyitókép: Az éjszaka csodái, forrás: Tünet Együttes

A rovat további cikkei