fbpx

Heti menü: melegen ajánljuk (október 31.-november 6.)

Kulturális programajánlónk.

Ismét összegyűjtöttük a következő 7 nap legizgalmasabb kulturális történéseit, ezúttal a filmek, a kirándulás és az irodalom szerelmeseinek kedvezünk.

Október 31., csütörtök – Túl a trópusokon

A tajvani dokumentumfilm hallatán rengeteg minden eszünkbe juthat, és még az is a legmerészebb képzelet gyenge utánzata, hiszen a tajvani dokumentumfilmesek fantáziája meghökkent és letaglóz, akárcsak egy átvonuló vihar. A családi sorskérdések, rendkívüli teljesítmények, a rohamos átalakulást elszenvedő törzsi világ egzotikus díszletek közt helyet kapó megmutatása gondolkodásra késztethet minket, Európában élőket, hogy amit az egyes, életünket befolyásoló és alakító dologról eddig gondoltunk, annak valóságára egy tajvani dokumentumfilm mutathat rá nyersen, őszintén, mellbevágóan. A vetítések október 31. és november 2. között, a Toldi és a Kinó Cafe moziban zajlanak, az elmúlt évek nyolc legjobb tajvani dokumentumfilmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

November 1., péntek – Nem csak hátborzongat  

A 2011-ben alakult Fran Palermo az alternatív rock, barokk pop és egyéb izgalmas műfajok együttesét adja, zenéjük ritkán látogatott tájakra visz el. Henri Gonzóék nemrég jöttek vissza egy fontos eseményről, az ausztráliai Zandari Fesztiválról, most pedig halottak napi hangulatot idéznek az Akvárium Klubban. A november elsején megtartott koncerten a mexikói és egyiptomi kultúrából merítenek inspirációt, s hallhatunk néhány új dalt is.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

November 2., szombat – Kőből faragott királyfik

Az egri Kaptárkő-túrán Magyarország rejtélyes csodáival találkozhatunk. A kaptárkövek különleges látnivalók, természeti és kulturális értékek, melyek különös faragványainak eredetét, rendeltetését még mindig titok övezi. A túra az Eger határában található előfordulásokat veszi célba.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

November 3., vasárnap – Utazás a föld alatt

A Várkert Bazár rendkívüli sétáján a föld alá ereszkedhetünk és a Várhegy egykor virágzó zsidónegyede alatt húzódó pincerendszer titokzatos folyosóit járhatjuk be. Történeteket hallhatunk a középkori Budára érkező zsidó közösségről, a helyszínen talált tárgyaikról, a vallási életükről, és megnézhető Magyarország legrégebbi feltárt rituális fürdője, a mikve is. 

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

November 4., hétfő – Grófnő a Balatonon

Az idén nyolcvanéves Gróf Nádasdy Borbála Nem felejteni! című könyvét mutatják be Siófokon. A rendhagyó történelemóráiról, kalandos életéről és szépírói munkásságáról ismert Nádasdy Borbála rajongói várhatóan most sem csalódnak majd.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

November 5., kedd Jazz a Dunaparton

Fotó: Raffay Zsófi

A Borbély Műhely Jazzclub vendége Pecze Balázs trombitaművész, aki már többször kipróbálta magát itthon és külföldön, s egyértelműen bizonyította, hogy a legjobbak közt van a helye. Méltán elismert tehetségéről mi is meggyőződhetünk, ha ellátogatunk a szentendrei Dunaparti Művelődési Házban rendezett eseményre.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

November 6., szerda – Minden, ami olasz

Tizennégy olasz film várja az érdeklődőket a sokat ígérő 17. Olasz Filmfesztiválon. A programban többek között olyan filmek kaptak helyet, mint a 2019-es Berlinalén díjat nyert Dafne és a Ragadozók, a több fesztiválon is elismeréssel fogadott Az én lányom, a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Anyaság, vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, Marco Bellocchio legújabb remeklése, Az első áruló, de a magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációját is levetítik.

Bővebb információ ezen a linken olvasható.

A rovat további cikkei