Budapesti kulturális programajánló az október 3. és 9. közötti hétre.

Bár a fesztiválszezon már egy hónapja véget ért, hiba lenne azt gondolni, hogy az egész őszt a szoba négy fala között kell töltenünk. Éppen ellenkezőleg: sok kulturális helyszín és alkotó csak most kezd ébredezni, és nincs olyan nap, amikor unatkoznunk kellene. Ennek bizonyítására készítettünk egy programajánlót a következő egy hétre.

Október 3., csütörtök – Indul az Art Market!

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb művészeti és műkereskedelmi vásárán 3 napon át 25 ország több mint 100 alkotójával találkozhatunk. A „piactér” bejárása már önmagában többnapos program, de ha pár óra után beleszédülnél a töménytelen mennyiségű kortárs művészeti alkotásba, a rendezvényhez társuló programokon, kültéri performanszokon vagy a REBIRTH fórumon felfrissülhetsz.

Amit érdemes tudnod: Idén Oroszország a rendezvény díszvendége, 4-kor és 5-kor is kezdődik beszélgetés izgalmas keleti alkotókkal.

Október 4., péntek – UH feszt: valami új, valami szokatlan

Ha eddig lemaradtál volna a szeptember 29-e óta zajló UH fesztről, a még pótolhatod. Az ország egyik legundergroundabb eseménye több helyszínen zajlik párhuzamosan, és a szervezők feltett szándéka, hogy új, kevésbé konvencionális előadókat mutassanak be az arra érzékeny közönségnek. Éppen ezért koncertek helyett sokkal inkább „zenei performanszok"-ról beszélhetünk, ahol lazán előfordulhat, hogy két-három, egymástól eredetileg távol álló műfaj fuzionál. Ezt a programot elsősorban az olyan zenei ínyenceknek ajánljuk, akik nem elégszenek meg a megszokottal, és szívesen derítenek fel eddig kitaposatlan ösvényeket is.

Amit érdemes tudnod: Az Erőművházban a klubkultúra napjainkban betöltött szerepéről beszélgetnek DJ-kkel és külföldi zenészekkel.

Október 5., szombat – Budapest, egy másik szemüvegen át

A lokálpatrióták kedvenc programja lehet az idei CAFe Budapesten a Színház az egész város. Az Imagine Budapest színtársulat a fesztivál kedvéért kiszakítja a színjátszást megszokott közegéből, és új kihívásokat jelentő, szokatlan helyszíneken mutatja be előadásait. A kétórás séta során a színészek játszanak parkokban, lépcsőházakban és a nyílt utcán is, előadásaikat várostörténeti infókkal dobják fel, így az érdeklődők egyszerre érezhetik magukat egy oldott hangulatú töriórán, stand-up esten és improvizációs színházban.

Amit érdemes tudnod:
Ide tényleg nem kell kiskosztüm.

Október 6., vasárnap – WAMP: ezek a ruhák biztosan nem jönnek szembe az utcán

Korábban már olvashattátok, hogy októbertől új helyszínre költözik kedvenc designvásárunk, a WAMP, és a Millenáris helyett ezentúl a Bálnában kacskaringózhatunk a tervezők pultjai között. Ha a művészetnél jobban már csak a divat érdekel (ne adj' isten együtt a kettő), ez tökéletes alkalom, hogy beszerezz pár olyan ruhadarabot, használati tárgyat vagy dekorációt, amire funkcióján túl műalkotásként is tekinthetsz. Arról nem is beszélve, hogy vásárlásoddal a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, etikus körülmények között alkotó tervezőket támogatod a fast fashion gyárai helyett.

Amit érdemes tudnod: A hónap tervezője, Ilyés Juli egy 40 darabos egyedi, sorszámozott ezüst nyaklánc kollekciót hoz a vásárra, ugyanis ezzel ünnepli 40. születésnapját.

Október 7., hétfő – Beszélgetés a FOMO szereplőivel

Az idei ősz egyik legvártabb magyar filmalkotása a FOMO, ami nem egészen 2 hete landolt a mozikban. Hartung Attila filmje hatalmas visszhangot keltett, hétfő este pedig vetítéssel egybekötött közönségtalálkozón tekinthetünk be a kulisszák mögé a Művész moziban. A film szerint a Z generáció életét leginkább a szex, az online jelenlét és a féktelen bulizás hármasa mozgatja, a challange videók és a felelőtlen mindennapok pedig könnyen sodorják veszélybe a naiv fiatalokat. A vetítés után Hartung Attila rendező, Iványi Petra producer és Yorgosz Goletsas szereplő – aki egyébként a Deep Glaze zenekarból is ismerős lehet – beszélgetnek.

Amit érdemes tudnod: Az aláfestő zenéket a Maty PopKids, a Deep Glaze, a Hősök és a Fran Palermo készítették, utóbbi még egy klippel is kapcsolódik a filmhez.

Október 8., kedd – Határfeszegetés a MU Színházban

Hód Adrienn társulata a hazai performansz művészet/kortárs tánc egyik legtabudöntögetőbb, emiatt leggátlástalanabb csoportja, így az ő előadásukat tényleg csak azoknak ajánljuk, akik nem kapnak a szívükhöz egy-egy meztelen test látványától vagy profán kijelentéstől. A Hodworks esetében bármi megtörténhet a színpadon, és meg is történik: a Grace lényege, hogy a táncosok végre megtehessék mindazt, amiben a mindennapi élet korlátozza őket. A társulat előszeretettel feszegeti mind a művészek, mind a nézők határait, és úgy késztet gondolkodásra, hogy akár eksztatikus állapotba is kerülhetünk.

Amit érdemes tudnod: Hód Adrienn szavaival élve „egy Hodworks előadás nem alkuszik meg, nem akar tetszeni, a nézőt megkérdőjelezésre, kételkedésre ösztönzi."

Október 9., szerda – Zenei utazás a Dürerben

Ha a zene számodra is jóval több szimpla háttérzajnál, sokkal inkább utazást, kalandot, transzélményt élsz meg általa, érdemes felvenned a naptáradba Blockhead, az Arms and Sleepers és Yppah közös buliját. Három amerikai producer eklektikus live szettjéről van szó, amibe úgy teszik bele saját személyiségüket, hogy végül egy kísérleti, de cseppet sem öncélú meditáción ringassák el a közönséget.

Amit érdemes tudnod: Ha azt gondolod, hogy az elektronikus zene csak monoton prüntyögésből áll, menj el ide, és láss csodát!