Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen látható a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn!, valamint a Fényes szelek című alkotások a Filmintézet streamingplatformján. A válogatással a Filmio az idén elhunyt Balázsovits Lajos előtt tiszteleg.

1964. december 4-én született Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. A színház mellett a művész pályájának meghatározó eleme volt a filmezés is: Jancsó Miklós állandó színészeként számos kultikus alkotásban, majd a hetvenes években nemzetközi filmsikerekben is szerepelt.

A Filmio kínálatában számos alkotás megtalálható életművéből, amelyek közül a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn!, valamint a Fényes szelek négy napig ingyen megtekinthető.

A Fényes szelek Jancsó Miklós allegorikus-metaforikus alkotása a forradalom lehetőségeiről, amelynek főszerepéért Balázsovits Lajos a legjobb színész díját nyerte el az 1969-es Magyar Játékfilmszemlén. Történetében a második világháború után egy csapat fiatal népi kollégista egy vidéki katolikus líceumban próbálkozik a papokat a maguk oldalára állítani.

A Feldobott kő Sára Sándor első rendezése, amelyben merészen nekimegy a hatvanas évek tabutémáinak, rávilágítva a korszak abszurditására. A film főhőse filmrendező szakra jelentkezik, de „politikai okok” miatt nem veszik fel az egyetemre. Földmérői munkát vállal, amely során megismeri a vidéki emberek küzdelmekkel teli hétköznapjait. A megrendítő élmények későbbi filmes karrierjére is hatással vannak.

A Boldog születésnapot, Marilyn! Szörény Rezső alkotása Esztergályos Cecília, Balázsovits Lajos és Bálint András főszereplésével. A vonzó külsejű vidéki színésznő még nem adta fel álmait, hogy ő legyen a magyar Marilyn Monroe. Nagy reményekkel utazik Budapestre, amikor meghívást kap egy filmgyári próbafelvételre. Az út során azonban kénytelen szembenézni saját korábbi kudarcos kapcsolataival.

Nyitóképen Balázsovits Lajos. Forrás: NFI