Hatodik alkalommal telik meg bodzavirágzáskor Zsámbék legszebb közparkja válogatott koncertekkel a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon, amelyre a belépés ingyenes.

A hűvös, ősfás Zárdakertben június 9-én és 10-én olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Negro Oro Balkan Bagage, a Messessippi, az Aurevoir., a Balkan Fanatik, a Romengo vagy a cseh Circus Problem. A gyerekeket szombaton Paár Julcsi Hangoló Kerekerdő című családi koncertje várja. A zenei fesztiválon meg lehet kóstolni a helyi termelők kínálta bodzás és egyéb gasztrokülönlegességeit is.

Zsámbék ezernyi virágzó bodzabokra és a bodza latin neve, a Sambucus adta a fesztivál ötletét, hogy június első napjaiban ismert világzenei fellépők részvételével invitálják a közönséget egy zenei- és gasztroeseményre. Idén a balkán és a cigány zenei hagyományok elevenednek meg.

A Negro Oro Balkan Bagage a Zsámbéki-medencében ismert és folyamatosan koncertező felállás. Tagjai több irányból érkező zenészek, akiknek közös nevezője maga a balkán zene és benne az élet, a lendület, a vidámság, a buli, a tánc és az önfeledtség, ami minden hangban benne van.

A Messessippi különös zenei világa eltér a megszokott és jól ismert formáktól. Alappillére az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus, Fejér Simon Pál és Szert Zsigmond életére. A dalszövegekben sokszor mély és költői gondolatokkal találkozunk, különös érzésekkel, vívódásokkal, élethelyzetekkel.

Az Aurevoir. zsámbéki és Zsámbék-környéki zenészekből áll. Leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Muzsikájukban a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumait és az 1960-as évek beatzenéjét éppúgy felfedezhetjük, mint a francia kávéházi sanzonok világát, vagy a reneszánsz, barokk hagyományait.

A Balkan Fanatik két frontembere, Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor köré épült zenekar az elektronikus zenét keleti, balkáni és magyar folkelemekkel házasítja össze. Debütáló lemezük rögtön Fonogram-díjas lett, és változó felállással kiadott albumaik azóta is a szintipopot, a hiphopot és a kortárs elektronikus tánczenéket ötvözik a Balkán népzenei hagyományaival. Dalaikat hallhattuk játékfilmben (MIX, Nyócker), a rádióbarát Elment az én rózsám, a Ha te tudnád és a 2011-es országimázsfilmet aláfestő Repülj madár pedig egyaránt milliós YouTube-nézettséget produkált.

A Romengo magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta a világ szinte minden pontján, a legnagyobb világzenei fesztiválokon és koncerthelyszíneken léptek fel, több albumuk felkerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. A zenekar énekesnője Lakatos Mónika Kossuth-díjas művész, aki 2020-ban – első magyar nőként és első roma előadóként – átvehette a világ legnagyobb világzenei elismerését, a WOMEX Artist Awardot.

A fesztivál külföldi vendége a cseh Circus Problem, akik a balkáni hagyományokat kombinálják a disco beat elemeivel. A 2021-ben alakult fiatal együttes tagjai punk bohócoknak vallják magukat, és jókedvük átragad mindenkire, aki a koncertjeiken részt vesz Csehországtól Németországig vagy Franciaországig.

Szombaton a gyerekeket várja Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Hangoló Kerekerdő című produkciója, amelyben egy nagy mese elevenedik meg zenében a színpadon.

Nyitókép: az Aurevoir. zenekar, a fesztivál egyik fellépője. Forrás: Sambucus Zsámbéki Bodzsafesztivál