fbpx

A hiány oldaláról közelítettem

Bekerültél az első három helyezettbe a Gárdonyi Zeneszerzési Pályázaton. Honnan értesültél a lehetőségről és miért döntöttél úgy, hogy pályázni fogsz?

 

Belicza Júlia, egy kedves, a Tanulmányi Osztályon dolgozó hölgy rendszeresen küld tájékoztatókat, felhívásokat versenyekkel, pályázatokkal, koncertekkel kapcsolatban. Azért döntöttem így, mert jó lehetőségnek tűnt, hogy döntőbe jutás esetén a darabom ilyen rangos helyszínen és előadásban elhangozhat.

 kecskes

A Kantáta című darabbal lettél dobogós. Mesélnél a zenemű létrejöttének körülményeiről: mennyi ideig készült, hogyan zajlott az alkotási folyamat?

 

A komponálást július közepe táján kezdtem, és a hangszereléssel, valamint a számítógépbe írással együtt kicsivel a leadási határidő előtt fejeztem be a darabot.

Egy ilyen viszonylag hosszú és nagy apparátusú darab megírása számomra rövid idő alatt rendszeres, minden napi munkát igényelt.

A zeneszerző pályázat témájaként Gárdonyi Géza Karácsonyi ének című verse és/vagy Karácsonyi álom című színdarabja jelölték meg. Hogyan nyúltál a témához, milyen koncepcióval?

 

Őszintén szólva kezdetben éppen a megadott szöveg jelentette a legnagyobb problémát számomra. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy a színdarabot és a verset kombinálom.

 

Sokat gondolkoztam, vajon az én elképzelésem mennyire fér bele a verseny koncepciójába? Én ugyanis a hiány oldaláról közelítettem. Sok ember számára miért nincs szeretet karácsonykor? A komponálás alatt az emberiség bűneiért megfeszített, és azokat megváltó Krisztus képe lebegett előttem, akinek a hiánya szeretetlenség, de annak, aki befogadja, a szeretet és a megnyugvás forrása.

 

Számodra mit jelent Gárdonyi?

 

Általános iskolás koromban nagyon szerettem az Egri csillagokat és a Láthatatlan embert. Később elolvastam az Ida regényét, és néhány kisregényt. Különösen az Aggyisten, Biri címűt kedveltem. Mostanra már teljesen más fajta irodalom áll hozzám közel.

 

?Célom, hogy a zeném kifejező legyen, és hogy hatást tegyen a közönségre (és ne csak a zenészekre)? ? nyilatkoztad korábban. A Kantáta is közönségbarát alkotás lett?

 

Akkor úgy gondoltam, az igazán jó darabok a közönség szerint is azok. Vagyis: a mű már első hallásra és akár laikus füllel hallgatva is befogadható, sőt átélhető. Természetesen csak elmélyült tanulmányozás útján tárul fel egy jó darab is. Viszont amelyik csak elemzéssel közelíthető meg, és (engem sok esetben) az elemző munka után sem győz meg, fogalmaim szerint nem jó darab.

A rovat további cikkei