A Híd a Pannon Várszínház új minifesztivál-sorozata, mely a nagy múltú veszprémi Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál évenkénti eseményei között képez hidat január 22-én és 23-án, a magyar kultúra napja alkalmából.

Január 22., szombat – Bartók és Ady

A tánc, az irodalom, a leírt és az improvizált zene találkozik egymással: ebből a fúzióból születik meg a két egyfelvonásos műsor a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar, a Lukács Miklós Cimbiózis Trió és a Pannon Várszínház közös produkciójaként.

Ady és Bartók kortársak voltak, akik távolról figyelték és tisztelték egymást. Mindkettő nyelvújítónak számított koruk művészetében, és bár nem igazán volt közöttük személyes kapcsolat, néhány dokumentum azt igazolja, hogy hatottak egymásra. Erről tanúskodik Bartók hagyatékának könyvtárában az Ady-verseskötetekben talált számos ceruzás jelölés. Bartók op.16-os dalciklusa pedig az egyetlen olyan műve, ahol a szerző konkrétan a műköltészetből merít, azaz Ady-versekre komponál.

A két egyfelvonásost tartalmazó estben a Mendelssohn Kamarazenekar, Lukács Miklós Cimbiózis triója és a Forte Társulat művészei a színház misztériumán keresztül világítanak rá e két magyar művészóriás univerzumának párhuzamaira, sorsszerűségük azonosságaira.

Január 23., vasárnap – Géczi János: A napcsíkos darázshoz kötetbemutató

A József Attila-díjas költő gyűjteményes kötete egy még javában alakuló életmű sajátos keresztmetszete. Ha Géczi János a reneszánsz idején születik, bizonyára polihisztorként üdvözölhetnénk, hisz az irodalom világán kívül foglalkozik képzőművészettel, oktatással, élettudomány-történettel, művelődéstörténettel, neveléstörténettel, szimbólumtörténettel, antropológiával, biológiával. A versek többsége rendhagyó módon szólal meg a Forte Társulat (Földeáki Nóra és Krisztik Csaba), Kovács Attila zongoraművész és a Pannon Várszínház színészei (Kárpáti Barbara, Kovács Ágnes Magdolna, Zámbó Brigitta, Kovács Gábor, Murvai Márton, Szelle Dávid) közreműködésével.

Nyitókép: Forte Társulat: Ady. Fotó: Gáspár Gábor