A kivételes technikai tudás, az izgalmasan összeállított műsorok és az előadói virtuozitás mellett másféle elkötelezettség is jellemzi Hilary Hahn hegedűművészt: zenei élményeit a közösségi médiában is megosztja követőivel.

De a háromszoros Grammy-díjas, Magyarországon is jól ismert Hilary Hahnnak nem azért járt az elismerés, mert a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on, az X-en és a TikTokon hasít.

Avery Fisher filantróp 1974-ben alapította meg a róla elnevezett, százezer dollárral járó díjat, amelyet amerikai zenészek kaphatnak meg, de nem minden évben adják ki. Korábban Yo-Yo Ma, Joshua Bell és a Kronos Quartet is a kitüntetettek között volt. A nagydíj mellett a fiatal tehetségeket is elismerik, ezt a díjat Hilary Hahn már korábban megkapta.

Az 1979-es születésű muzsikus háromévesen kezdett hegedülni a baltimore-i Peabody Intézet tehetséggondozó programjában, tízévesen pedig felvették a philadelphiai Curtis Zenei Intézetbe. Mindössze 16 éves volt, amikor teljesítette az egyetemi felvételi követelményeket. Bár megannyi felkérése volt, diplomája megszerzéséig a tanulásra koncentrált, a zenei tanulmányok mellett több nyarat töltött francia-, német- és japánkurzusokon.

A nemzetközi áttörést 1994-ben egy, a Budapesti Fesztiválzenekarral közös budapesti koncert hozta meg neki, de fellépett a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Nemzeti Filharmonikusokkal is. Játszott a világ nagy szimfonikus zenekaraival. Bach mindenek felett áll számára, saját bevallása szerint nyolcéves kora óta minden nap gyakorolt Bach-szólódarabot, de kivételesen széles repertoárjába beletartoznak Stravinsky, Elgar, Beethoven, Vaughan Williams, Mozart, Schönberg, Paganini, Spohr, Barber, Bernstein, Ives, Higdon és Csajkovszkij művei, 2011 óta számos zeneszerzőt kért fel hegedűdarabok komponálására.

Felvételei a nemzetközi sajtó minden jelentős díját elnyerték, a Classic FM minden idők 25 legjobb hegedűse közé választotta 2022-ben. Két egyetem, a Ball State University és a Middlebury College tiszteletbeli doktori címet adományozott neki.

Amikor Seattle-ben és Lyonban volt rezidens művész, mindkét városban egy-egy közösségi tevékenységsorozatot is kidolgozott.

A szólistaként és kamaramuzsikusként is magasan jegyzett hegedűművész kiválóan kezeli a közösségi médiát. Blogol, lapoknak ír, YouTube-csatornáján zenésztársaival beszélget a zenéről és a zenével kapcsolatos élményeikről. Rendszeresen a kulisszák mögé és a gyakorlótermekbe viszi követőit, hetedik évadát kezdte a 100-napos gyakorlás kihívása, a frissen megkapott Avery Fisher-díjról pedig unboxing videót készített.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hilary Hahn (@violincase) által megosztott bejegyzés

Fotó: Dana van Leeuwen / Decca