A Talpig magyar új epizódjában a Himnusz kalandos keletkezéstörténetét ismerhetjük meg. Kiderül, hogy mi volt a himnusz Kölcsey Ferenc verse előtt, és milyen véleménnyel volt a költő saját művéről. Számos zenetörténeti érdekességre fény derül, és Erkel Ferenc szépunokája is megszólal. Podcastajánló.

A 32. epizód tartalmából: 

Himnuszunk születésnapja 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le a kéziratot. A vers keletkezéstörténetét Vaderna Gábor irodalomtörténésszel járjuk körbe. 

Erkel Ferenc hány perc alatt írta a szobafogságban a Himnusz zenéjét? Van-e hiteles kottája? És vajon hogyan lett az énekből közösségi dal? Beszélgetőpartnerünk: Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza igazgatója. 

Mindketten zenészek, karmesterek, és egyaránt közük van a Himnuszhoz. Erkel Ferenc megírta, szépunokája Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke pedig úgy érzi, ápolnia kell ezt az örökséget.

https://open.spotify.com/episode/5V9czgwcZrArEqSo3pmyRk

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám