?A Faith, azaz hit szó az emberek többségének a vallásos hitet jelenti, de sem a lemez, sem a lemezbemutató koncert nem a hit vallásos értelemben vett jelentéséről szól. Azért kapta a Faith címet, mert a dalok a témájukkal vagy a keletkezési körülményeikkel szorosan kötődnek a hithez kapcsolódó általános fogalmakhoz? ? vallja Neumann Balázs, a trió vezetője, az ország kimagasló tehetségű zongoristája. Egy lemez elkészülte sosem könnyű, de az a hit és elszántság, amely a zongoristában megvolt, páratlan. Pontosan ez érződik az egymás után következő kilenc darabban is. Egyik a zene iránti tiszteletről, a fontos emberek hiányáról, az elmúlásról szól; a folytonos reményről és olyan emberekben való hitről, akikben bízunk és rengeteget köszönhetünk nekik.

faith

 

A 2005-ben alakult trió sok nemzetközi és hazai koncerten vett már részt. Az ezeken hallható darabok többsége Neumann kompozíciója, amelyeknek a mainstream jazz a kiindulópontjuk, és erős kortárs zenei hatásokkal telítettek. A trió jellegzetes, egyedülálló hangzását a kollektív improvizációk és atmoszférák egyedisége fűszerezi. ?Légiesen könnyed billentésű játéka a ritkán tapasztalható érzelmi intenzitással kombinálva igazán lenyűgöző? ? írt a UK and European Jazz rádió riportere a trió előző lemezéről.

 

A trió tagjai mindannyian a hazai jazz élet meghatározó alakjai. Az Al di Meola magyar zenésztársaként is ismert Kaszás Péter rendszeresen fellép a világ legnagyobb zenei fesztiváljain, többször megfordult a Montreux Jazz Fesztiválon is, ahogy Milánó és Tokiói neves klubjaiban is. A 2016-os évben jelent meg első saját lemeze, amely a 2017-es Fonogram díjátadón a jazz kategória nyertes albuma lett. Máthé László bőgős az elmúlt két évtizedben különböző formációkban és stílusokban játszott; 2011 decemberében jelent meg egy lemez a német ENJA kiadó gondozásában, amelyen közreműködött Al Di Meola és Dave Weckl mellett több ismert amerikai jazz muzsikussal. Máthé László 2012-ben Trilok Gurtu és Mike Stern társaként adott koncerteket külföldön és Magyarországon is.

 

A szeptember 19-ei koncerten olyan zenészek tűnnek fel a trió mellett a színpadon, mint Winand Gábor, a hazai és nemzetközi jazz élet kiemelkedő énekese, aki olyan előadókkal játszott már együtt, mint Vukán György, Gadó Gábor vagy a Balázs Elemér Group. A Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas Borbély Mihály klarinét- és szaxofonművész, aki tárogatón és más (népi) fúvós hangszereken is játszik, három darabban is közreműködik az est folyamán.

Fotó: bjc.hu