A főszereplő próbál kötődni, rálelni a szerelemre, és igyekszik normális mederbe terelni a családjával való kapcsolatát. De vajon sikerül-e a legfontosabb: önmagát, a saját útját és boldogulását megtalálnia? A készülő darabról a fiatal rendező mesélt.

 

A_fura_plakat

Miért éppen Benedict Wells Spinner című regényére esett a választásod? Honnan jött az ötlet, hogy ? szinte már állandónak tekinthető alkotótársaddal ? Fekete Ádámmal ezt a kortárs német művet adaptáljátok?

Orlai Tibor producer felkért, hogy rendezzek nála ? vagy a Belvárosi Színházban, vagy egy kisebb helyen. Sokáig kerestük, mi legyen a darab, aztán eszembe jutott, hogy Zsótér Sándor, aki az osztályfőnököm volt az egyetemen, véletlenül akadt rá egy szerzőre, Sarah Kane-re, akinek több darabját megrendezte. Besétáltam egy könyvesboltba és találomra levettem egy regényt a polcról. A címe és a borítója alapján nem gondoltam volna, hogy ez lesz, amit keresek, de a fülszövegből kiderült: olyan problémákkal foglalkozik, melyek érdekelnek. Elolvastam ? tetszett, ahogy Tibornak is. A huszonpár szereplős regényt azonban praktikus okok miatt hat színészre kellett adaptálnunk.

 

Ez kissé megkötötte a kezeteket, szűkebbre szabta a lehetőségeiteket, nem?

Véletlenül beleillett a koncepcióba. A főszereplő, Rada Bálint végig színen van, a többi színész több szerepet játszik úgy, hogy a szerepeik valamilyen logika alapján kapcsolódnak egymáshoz. Vagy egy adott típust képviselnek, vagy hasonló helyzetekbe kerülnek, így rezonálnak egymásra egy színész szerepei.

 

Átdolgozásotokban, amely az eredetitől eltérően A fura címet viseli, több olyan színész is játszik, akikkel már korábban is dolgoztál. Hogyan állítottad össze a csapatot?

Bán Bálint és Rada Bálint osztálytársaim voltak, velük és Nagy Dániel Viktorral a Tajtékos napokban dolgoztunk együtt. Tudtam, vágynak arra, hogy újra együtt dolgozzanak. Én is vágytam rá, hogy együtt dolgozzanak, és együtt dolgozzam velük. Mindenki vágyott mindenkire.

 

Tehát a három sráccal már összeszokott társaság vagytok, László Lilivel, Radnay Csillával és Rába Rolanddal pedig ?tiszta lappal? indultál. Mennyire könnyen találtátok meg az összhangot?

Valamiért most nincs bennem az a szorongás, ami általában igen. Megnyugtatott, hogy a csapat felével már dolgoztam, ezért a másik fele előtt sem feszengtem annyira. Úgy látom, hogy jó hatással vannak egymásra ezek az emberek.

 

Orlai_A_fura_Feher_Balazs_Beno

Térjünk vissza egy kicsit azokra a problémákra, melyeket már említettél a regényválasztás kapcsán. Mi az, ami téged különösen megragadott a Spinner sztorijában, és mi az, amiről ezen a darabon keresztül beszélni akarsz?

Jesper egy huszonöt éves berlini srác. Nem jár be az egyetemre, minden este részegen írja a nagyregényét. Nem eszik, és a kimerültségtől, valamint a különféle hatások miatt hallucinálni kezd ? érdekel, hogyan mosódik össze álom és valóság. Mi lesz velem, lesz-e párkapcsolatom, hogyan leszek sikeres a munkámban, azt kell-e nekem csinálnom, amit csinálok? A főszereplő és két barátja ilyen kérdéseken rágódnak; mindhármuk problémái közt találtam olyanokat, amelyekkel én és egyátalán a generációm tud azonosulni.

 

A generációs probléma mellett lehet tágabban is értelmezni a Jesper és barátai körül kavargó bonyodalmakat. Ha rögtön a címből indulunk ki, felvetődik a kérdés: ki a fura? Mennyire hangsúlyos a darabban a kívülállóság, a társadalomban elfoglalt szerep problémája?

Jesper esetében a furaság inkább öndefiníció, ami gyakran felmenti a felelősségvállalás alól. ?Most így viselkedtem, de hát fura vagyok.? Persze mindenki mást és mást tart furának. A regény kevésbé társadalmi problémákról beszél, mint inkább identitás- és iránykeresésről.

 

Említetted, hogy az adaptációval nem volt könnyű dolgotok Ádámmal. Miért volt nehéz bánni vele?

Mert háromszáz oldalból nyolcvan lett, húsz szereplőből hat, regényből darab. El kellett döntenünk, hogy egy panoráma-adaptációt készítünk, amely minden szegmensét megmutatja a regénynek, vagy kiválasztunk egy-egy szálat, amely minket érdekel belőle. Utóbbit választottuk. Rövid, pörgős jeleneteket írt Ádám, és nyelvileg is ?fura? lett a szövegkönyv.

 

A furán kívül most mivel foglalkozol?

Nemrég kezdtük el Ádámmal adaptálni A játékost Dosztojevszkijtől, melyet majd márciusban kezdünk próbálni a Radnótiban.

 

 

Az előadásról:

Benedict Wells 2010-ben megjelent Spinner című regényét a 21. századi Zabhegyezőnek is nevezik. A fiatal felnőttek szabadságvágyáról, a családi kötelékekből való kiszabadulásáról, önmaguk megismeréséről szól.

 

Az előadást Fehér Balázs Benő rendezi, a főszerepben Rada Bálint, további szerepekben Nagy Dániel Viktor, Bán Bálint, Rába Roland, Radnay Csilla és László Lili láthatók. A színpadi adaptációt Fekete Ádám készítette.

Díszlet, jelmez: Izsák Lili

A rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi

Producer: Orlai Tibor

 

A december 17-ei premier után az előadás december 18-án látható a B32-ben, januártól a Jurányi Produkciós Inkubátorházban tekinthető meg.

Az interjút Dömötör Nikolett készítette.