fbpx

Hitchcock a Játékszínben

A rendezés különlegessége, hogy a négy szereplőből csak egy színész, Lengyel Tamás alakít egyetlen szerepet, Lévay Viktória négy női karaktert játszik, a maradék huszonhat figurát pedig mindössze ketten, Nagy Sándor és Szirtes Balázs elevenítik meg ? ettől az eredeti kémtörténet bűnügyi komédiába fordul. A színészeknek óriási kihívást jelent a szerephalmozás, ami ugyanakkor virtuóz játékra is lehetőséget ad. A sodró lendületben néha másodpercek alatt kell egyik figurából a másikba ugraniuk, ami számtalan vicces helyzetet eredményez.

39lepcsofok

 

Horgas Ádám, szokásához híven, ismét összművészként állítja színpadra a produkciót, maga szerezte hozzá a zenét, emellett a koreográfiát és a videóanimációt is jegyzi. ?Hitchcock 1935-ben készült filmje olyan klasszikus, mely a kémfilmek stílusát alapvetően meghatározta. Megoldásait sokan próbáltak utánozni később. Az ártatlanul megvádolt hős, az összebilincselve menekülés, vagy a vonatos üldözés elsőként a 39 lépcsőfokban jelentek meg. A játék során azonban a mai filmes toposzokra szeretnék rájátszani, mint például a szuper lassított akciópillanatok, vagy a horror klisék, amik tovább erősíthetik az előadás humorát? ? emelte ki az olvasópróba után a rendező. A színpadi világ képregényszerűen idézi meg a harmincas éveket, mely a videóanimációkkal együtt varázslatos látványszínházat eredményez. Horgas Ádám alkotótársai Bujdosó Nóra jelmeztervező és Horgas Péter díszlettervező.

 

A 39 lépcsőfok John Buchan 1915-ös regényének és Alfred Hitchcock 1935-ös filmjének adaptációja. Patrick Barlow 2005-ben, Londonban rendezte meg a színpadi változatot, amely óriási sikert aratott, és azóta bejárta a világot. ?Horgas Ádám pergő, sziporkázó rendezésében bravúralakításokra számíthatunk a négy színésztől, az előadás ritka színfolt lesz a budapesti palettán? ? emelte ki Bank Tamás, a színház igazgatója. A Játékszín október 14-ei bemutatója után folyamatosan műsoron tartja a krimi-vígjátékot, amely októberben még három alkalommal látható.

 

Előbemutató: október 13.

A rovat további cikkei