Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes Lászlót, Hobót. Az ünnepélyes díjátadó február 3-án látható a Dunán.

A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála díjazottja idén a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és frontembere, Földes László „Hobo”. A művész évtizedek óta meghatározó alakja a hazai könnyűzenei életnek, pályáján különféle műfajokban alkotott maradandót, beleértve a blues-, a rock- és a folkzenét. Irodalmi és színművészeti tevékenysége is jelentős: áttekinthetetlenül gazdag életművét könyvek, film- és színházi szerepek, valamint önálló estek teszik teljessé. Egyedi hangjával és szövegeivel az autentikus, őszinte zenei kifejezésmód megtestesítője.

Szövegeiben gyakran érinti a társadalom és az egyéni szabadság témáit. Művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában. Idén fontos mérföldkőhöz érkezett: 40 évvel ezelőtt jelent meg Vadászat című lemeze, minden idők egyik legjelentősebb hazai rockalbuma, amelyet február 10-én Aréna-koncerttel ünnepel. Hobo a koncertje után nem sokkal, február 13-án ünnepli 79. születésnapját.

A Hobo Blues Band Kopaszkutya című lemezéről itt írtunk.

Kép forrása: Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft.