patinavagott.png
Fotó: tornyaimuzeum.hu

A kiállítást Hupján Attila fotóművész nyitotta meg, aki amellett, hogy a kiállító művészek között szerepel, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Fotóművészeti Tagozatának elnöke is. Hódmezővásárhely és a MAOE minden évben közösen szervez úgynevezett alkotótáborokat ? vagyis fotószimpóziumokat ?, ahol különböző témákra kell reflektálnia az összegyűlt művészeknek. Tavaly, 2016-ban a patina témájára kellett fotókat készíteniük, melyekből most összefoglaló kiállítás nyílt az Alföldi Galériában.

A patina nemcsak a réz- és a bronztárgyakon keletkezett zöldes elszíneződést, vagyis korrodálást, elöregedést jelenti, hanem egyfajta régiséget is sugall; épületekre, házakra és különböző használati tárgyakra is szokták alkalmazni a kifejezést.


tzjsrt_600x400.png
Gáti György: Csónak az alkonyatban

A tavalyi szimpóziumon Hódmezővásárhely patináját ragadta meg tizenhét fotóművész, akik csaknem háromszáz képet készítettek a témában. Rendkívül szabad asszociációk készültek. Volt, aki a város építészeti patináját mutatta be, akadtak, akiket a természet, a környezet ragadott meg, de volt olyan is, aki a szó eredeti jelentését szem előtt tartva valóban egy patinás tárgyat ? elöregedett kilincset vagy szobrot ? fotózott. Emellett Phlon József egykori kamerája is megihlette az alkotókat, ahogyan a mártélyi Tisza-holtág is. A promenad.hu vidéki hírportál számolt be a megnyitóról, melyen Hupján Attila a következő szimpózium témáját is elárulta, amely ?Vásárhely ? Tornyai? címmel indul majd. A Patina című tárlat július 2-ig tekinthető meg Hódmezővásárhelyen, szeptemberben pedig a fővárosban is látható lesz a Bartók1 Galériában.


zhdttki_600x399.png
Hupján Attila: Elfogadás és elengedés

Kiállító művészek: Bécsi Imre, Dobóczky Zsolt, Dozvald János, Dömötör Mihály, Gál András, Gáti György, Hupján Attila, Izápi Laura, Soltész Boglárka, Török János, Vajda János, Varga Tamás, Zsila Sándor fotóművészek.

Kultúra.hu

Fotók: magyarmuzeumok.hu