fbpx

Hogyan írjunk happy endet? – Premier a TRIP Hajón

Fabacsovics Lili és Józsa Tamás új előadása, a Hogyan írjunk happy endet? című zenés korkép – amelynek október 24-én lesz a bemutatója – egy félresikerült ismerkedés történetén keresztül enged betekintést a huszonévesek világába.

Mi lehet egyetlen este hozadéka? Olykor egy egészen új élet, olykor csak a gyötrelmes másnap. Fabacsovics Lili darabja egyszerre szórakoztató és szívbemarkoló; szereplői talányosak, életük csupa titok és hazugság, azaz sokban hasonlít a miénkhez – végtére is mindannyian a boldogságot keressük.

Józsa Tamás különleges világú, fülbemászó dalaiban a szereplők egy-egy pillanatra megnyílnak, aztán tovább sodródnak az eseményekkel, elbeszélnek egymás mellett, makacsul ragaszkodva sajátos meggyőződéseikhez.

De hogyan lesz ebből happy end?

Az előadás műfaji megjelölése: zenés korkép egy részben. A zenei és a prózai megszólalások egyformán hangsúlyosak, de kiemelten fontos szerepe van a zenészek jelenlétének, a dalokban felszínre törő érzelmeknek és általuk elmesélt történeteknek. A zene, akárcsak az életünkben – boltban, kávézókban, aluljárókban – átszövi az egész előadást.

A klasszikus musicalek hagyományain nyugvó, ugyanakkor attól eltávolodó zenei anyag különböző stílusokat ötvöz, miközben mindvégig megőrzi könnyűzenei jellegét, hangszerelés különleges. A Variart Ensemble tagjai hegedűn, brácsán, csellón, fuvolán, klarinéton és fagotton működnek közre.

Az alkotók megismertetnek korosztályuk, a húszas éveik végén, harmincas éveik elején járó fiatal felnőttek életébe. Frusztrációikba, kommunikációs nehézségeikbe, elveszettségükbe, a mindennapjaikban rejtőző apró tragédiákba. A cselekmény könnyed, kávéházi jellege, szórakoztató játszmái és beszélgetései révén a néző fokozatosan érez rá a mindig viccelődő, mindent túlbeszélő karakterek lelkében megbújó hiányra.

A színészek: Baki Dániel, Georgita-Tenki Dalma, Jenővári Miklós, Martinkovics Máté és Messaoudi Emina finom érzékenységgel és olykor fájdalmas őszinteséggel mutatják meg karaktereik őrlődéseit.

A produkció a TRIP és a Hogyan írjunk… csapatának ősbemutatója.

Forrás: TRIP Hajó

A rovat további cikkei