Tallér Zsófia operaszerzői debütálásának, a Leánder és Lenszirom című ?családi meseoperának? ősbemutatóját láthatják április 11-én délelőtt 11 órakor az Erkel Színházba látogatók. A darab Szilágyi Andor hasonló című művének operává dolgozása: bár az előadás célközönsége a ?junior?, 8 év feletti korosztály, nem tér el a nagy operák hatásvilágától, így maradandó élményt nyújthat a fiatalokat kísérő szülőknek, a felnőtt korú nézőknek is. A gyermekopera koncepciója persze nem újdonság: elég Ránki György Pomádéjára, vagy a Lackfi János által az apróbbak számára Parázsfuvolácska néven újragondolt Varázsfuvolára gondolni. Az első ?igazán íratott? darab azonban Tallér Zsófiáé. ?Nem hiszem, hogy felnőtteknek komolykodva, gyerekeknek pedig infantilisan kellene írni?- szögezte le. Egy mozgalmas darabot kívánt létrehozni sokféle, erős hatással, bájos öniróniával. Szerzői szándékát, hogy a színpadon mindig történjen valami, volt tanítványának, Szőllősi Barnabásnak librettója is segíti.

A meseopera rendezése pedig Zsótér Sándor feladata: ő Tallér Zsófiával már nagyjából egy évtizede dolgozik együtt, többször helyeztek már közös munkájuk során alapvetően prózai előadásokba operai szituációkat, ez azonban első, egy az egyben operai vállalkozásuk. Franz Kafka híres mondatát újrafogalmazva Zsótér a darab céljaként jelölte meg, hogy az ?baltával hasítson szívünk jegébe?. Segítik ezt a növénymotívumokat imitáló jelmezek, az Ambrus Mária által tervezett díszlet, de maga a kétszer negyven percnyi zeneár is, melyet Bogányi Tibor karmester izgalmas, gyors anyagként, megállíthatatlan robogásként jellemzett. A lebilincselően érdekes karaktereket kiforróban lévő, fiatal művészek személyesítik meg. A darab két címszereplője Molnár Ágnes és Bakonyi Marcell előadása és hangja segítségével kel majd életre a bemutatón és az azt követő öt előadáson.


leander1_500x333.png
Zsótér Sándor, Ókovács Szilveszter és Tallér Zsófia

Az április 11-i ősbemutatót 1800 hátrányos helyzetű gyermek tekintheti meg a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálat támogatásának köszönhetően: 45 intézmény jól tanuló, zene iránt érdeklődő fiataljai láthatják majd, miképp varázsolja vissza Lenszirom szerelme lovaggá Leándert. Az Operaház azonban még korábban kezdené a klasszikus zenei oktatást: 2015-ben valamennyi születő magyar gyermeknek ajándékképp küldik meg a Parázsfuvolácska című darab felvételét. Remélik, hogy jövőre majd a Leánder és Lenszirom lehet az egyedülálló, százezres példányszámban kiadott lemezen.

A gyermekek után pedig majd a kismamák érkezhetnek szervezetten az Operaházba május 3-án. A KismaMatiné során a leendő anyukák várandóskönyvvel 300 forintos áron vásárolhatnak két-két jegyet a Figaro házassága matinéelőadására. Érdemes tudni, hogy a gyermekek a Magyar Állami Operaház által szervezett rajzversenyeken is bemutathatják zeneszeretetüket: a lezárult, Parázsfuvolácska témájához kapcsolódó rajzpályázatot követően már érkezik is az újabb kihívás. A Hangszervarázs néven hamarosan induló pályázat győzteseinek ismét operajegyekkel, DVD és CD-csomagokkal kedveskednek.