?A nagy pályázatos konferencia iránt jelentős volt az érdeklődés Erdélyben. Nem véletlen, mivel az esemény segítséget nyújtott a pályázóknak abban, hogy értesüljenek a területet érintő, jövőbeni pályázati tervekről, segítséget kapjanak a jobb pályázatok elkészítéséhez és a problémamentes elszámoláshoz. A plenáris előadásokon az előadók hangsúlyozták, hogy a népi kultúra külhoni közösségei számára is fontos források nyíltak meg működésükhöz, terveik megvalósításához. A tanácskozás szakemberei ezeket a lehetőségeket foglalták össze részletesen? ? fogalmazta meg Tóth János.

DSC_0062

 

A Hagyományok Háza szakembere elmondta: ?a száztíz erdélyi civil szervezetből delegált mintegy kétszázhatvan fős hallgatóság erősen szóródott, a résztvevők palettája a kis létszámú közösségektől a jelentősebb ernyőszervezetekig terjedt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebb szervezeteknek pályázat-figyelő apparátusuk is hiányzik, és még nagyobb rutint kell szerezniük a pályázatok írása, elszámolása területén. A nagyobb szervezetek már jártassággal rendelkeznek, s tapasztalataikat ? megkeresésük esetén ? gyakran meg is tudják osztani az említett kisebb közösségekkel.?

DSC_0101

 

?A legnagyobb érdeklődés az elmúlt évben nyílt új forrás, a Csoóri Sándor Alap iránt nyilvánult meg, a tavalyi meghívásos rendszerben nagyon sok szervezet kapott belőle támogatást, idén viszont a közösségek már élhettek a pályázat lehetőségével. Az előbb említett rutin hiánya miatt tapasztalhattuk viszont, hogy jóllehet, a pályázati összegek növekedtek, a pályázók száma azonban csökkent. Így az e találkozón szerzett információk egyben a pályázók bátorítására is szolgálhattak? ? emelte ki.

DSC_0083

 

Tóth János arról is mesélt, hogy a délutáni workshopon a Csoóri Sándor Alapról és a Nemzeti Tehetség Programról, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap adta lehetőségekről, gyakorlati tudnivalókról tartottak konzultációt. ?A rotációs rendszerben szervezett műhelymunkán minden résztvevő megfordult. Elsősorban a pályázati elszámolásokról hangzottak el kérdések, ez abból adódott, hogy a két országnak ? a szervezetekre vonatkozó ? pénzügyi szabályozása eltérő, és már a fogalmak értelmezése sem egységes. Az érdeklődők részletes tájékoztatást kaptak a csatolandó dokumentumokról, az elszámolások bizonylatairól. Az egynapos tanácskozást nagyon hasznosnak tartom, és reményeim szerint közvetlen eredményei már a jövő évi pályázatoknál mutatkozhatnak.?