Exkluzív kulisszák mögötti séták, elektroakusztikai kiállítás, hangtechnikai előadások és a Popori Acoustics legújabb hangfalainak bemutatója is szerepel a Kodály Központ hangjai című tematikus nap programjában, amelyre november 11-én várják az érdeklődőket.

A pécsi Kodály Központot a hazai zenésztársadalom, valamint egyre szélesedő körben a nemzetközi szakmai világ is a legjobb akusztikájú európai hangversenytermek közé sorolja. A közönség a klasszikus- és könnyűzenei koncerteken, színházi előadásokon maga is megtapasztalhatja ezt az egyedülálló adottságot. Most pedig az épület kedvelőinek és a vájt fülűeknek egy egész napos „hangutazással” készül a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. november 11-én, a Kodály Központ hangjai című rendezvényen.

A nap során több alkalommal indulnak vezetett séták, amelyeken megismerhető a Kodály Központ története; a stúdió és a fényvezérlő titkai, vagy éppen a gépház rejtelmei. Két alkalommal ad koncertet a Pannon Filharmonikusok, amit akusztikai ismertető kísér Dobos László akusztikus hangmérnök jóvoltából. Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr „Linzi” szimfóniájának III–IV. tétele csendül fel Vass András vezényletével. Miután meghallgattuk, meg is „simogathatjuk” a hangszereket a PFZ zenészeinek közreműködésével.

Az alsó gépészetről és a versenyzongorákról Regényi Gábor főszcenikus vezetésével tudhatnak meg többet az érdeklődők, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója pedig a Kodály Központról mint a rezidens zenekar otthonáról mesél. Popori Ottó és Kiss Imre (Popori Acoustics) előadásának fókuszában a statikus hangsugárzók lesznek, az elektroakusztikai rendszerek működése, az analóg és a digitális rendszerek fő különbségei és technikai megoldásai. Pécsett igazi kuriózumnak számító elektroakusztikai berendezésekből látható kiállítás. Az érdeklődők megismerhetik a POPORI Acoustic elektrosztatikus hangsugárzóit és audiokészülékeit.

A nyitóképen a Kodály Központ hangversenyterme.