fbpx

Hol nézzünk Diótörőt?

Összegyűjtöttük, idén hol láthatjuk Csajkovszkij népszerű művének előadását a fővárosban és vidéken.

A Magyar Állami Operaház jegypénztárában minden év utolsó két hónapjában úgy vették fel a telefont az ott dolgozók, hogy „A diótörőre nincs jegy”. Az Erkel Színház a héten indult szériájára még akad, de ha mégsem Solymosi Tamás klasszikus koreográfiájának néhány évvel ezelőtti felújítására kíváncsiak, bőven akad választék Budapesten és vidéken is Csajkovszkij népszerű művének előadásaiból. Ezekből válogattunk.

Advent első vasárnapján is akad Diótörő előadás a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban. Borbély Viktória átiratában E.T. Hoffmann meséjének prózai részleteibe illeszkedve csendül fel a balett muzsikája. Az előadást később több alkalommal megnézhetik az OKK Békásmegyeri Közösségi Házban is.

A Royal Opera House Diótörője

Ugyancsak december elsején vetítik a londoni Royal Opera House ragyogó Diótörőjét, amelyet Peter Wright állított színpadra 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján. A népszerű előadás közvetítését vasárnap a Pesti Vigadóban, majd később a Nemzeti Táncszínházban láthatják.

Diótörő keresztmetszet

A Magyar Táncművészeti Egyetem hétfőtől játssza Diótörő keresztmetszetet, melynek koreográfiáját – a jeles elődök nyomdokain haladva – az intézmény oktatói készítették, és a növendékek adják elő.

Ha csak Csajkovszkij gyönyörű muzsikájára kíváncsiak, azt több ízben – és több zenekar előadásában – meghallgathatják a Zeneakadémián. A sort december 5-én az Óbudai Danubia Zenekar nyitja Halász Péter vezényletével.

A Diótörő a Szegedi Kortárs Balett előadásában

December hatodikától vendégeskedik a fővárosi Nemzeti Táncszínházban a Szegedi Kortárs Balett produkciója, melynek koreográfiáját Juronics Tamás álmodta meg, a jelmezeket és a díszleteket pedig az énekesnőként is ismert Horányi Júlia készítette. Az előadást a karácsony előtti napokban a Szegedi Nemzeti Színház is műsorra tűzte.

December 10-től a Székesfehérvári Balett idézi meg Csajkovszkij és E.T. Hoffmann varázslatos világát a Vörösmarty Színházban. Egerházi Attila olvasatában a Diótörő egy kopottas, szürke, kispolgári család karácsonyába visz varázslatot, melegséget, a közönség estéjébe pedig bájos humort.

A Budapest Bábszínház óriásbábos előadását sokan a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös interpretációban ismerik a Müpa színpadáról. Meczner János elgondolása azonban a Bábszínház jóval kisebb, Andrássy úti épületében is remekül érvényesül. Bár nem élő zenével, de december 12-től több alkalommal megnézhetik.

A Budafoki Dohnányi Zenekar játszik klasszikus Diótörőt is december 21-én a Klauzál házban, ám előtte egy héttel a Müpában Gyöngyösi Levente ütőjátékosokra és zenekarra komponált kortárs műve mellett átdolgozott formában tűzték műsorra Csajkovszkij balettzenéjét. A The Swinging Nutcracker egyes tételeiben a Talamba Ütőegyüttes, Révész Richárd és Szentpáli Roland zenei gondolkodása és hangzásvilága meghatározó, míg más tételeket Sárik Péter fantáziája keltett új életre.

A zene és a báb kapcsolatát vizsgálja az egri Harlekin Színház december elejétől ismét látható Diótörő előadása. Éry-Kovács András rendezése a Csajkovszkij muzsika ihlette „báb-musical”.

A Bolsoj Balett előadása

Az Uránia Nemzeti Filmszínház is évről évre műsorra tűzi a világhírű Bolsoj Balett Diótörő előadásának közvetítését, idén december 15-én és 26-án csodálhatják meg Jurij Grigorovics koreográfiáját.

December 19-én és 20-án a Concerto Budapest játssza Csajkovszkij karácsonyi klasszikusának részletei mellett A hattyúk tava dallamait és a bravúros D-dúr hegedűversenyt Antje Weithaas szólójával, Keller András vezényletével a Zeneakadémián.

A Budapesti Operettszínház Harangozó Gyula Bécsben és Győrben már bemutatott rendezését játssza december 20-tól a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közös produkcióban.

A debreceni Kodály Filharmonikusok Kamarazenekara az utolsó adventi hétvégén várja a kicsiket a Diótörő-szvit részleteivel.

Cakó Ferenc élő homokanimációja

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar idén igazán különleges Diótörővel készül az ünnepre, Hamar Zsolt karmester koncepciójában a balett csupán a keretjátékot szemlélteti, a meseszerű álmokat Cakó Ferenc élő homokanimációi elevenítik meg a Müpa hangversenytermében december 23-án két alkalommal.

A rovat további cikkei