fbpx

Holnap nyit a Bujtor István Filmfesztivál

Veteránautós felvonulással, akciófilmes kaszkadőr show-val, vörös szőnyeges közönségtalálkozóval és A Pogány Madonna vetítésével indul csütörtökön a XII. Bujtor István Filmfesztivál Balatonszemesen.

A 110 versenybe került film közül 80 alkotást láthat a közönség augusztus 19. és 22. között a Latinovits Művelődési Házban, de lesznek koncertek, utcabál, emlékkiállítás és Ötvös Csöpi-ételkóstoló is.

Piroch Gábor világszerte elismert kaszkadőr, Bujtor István barátja és a fesztivál igazgatója, Lutter Imre előadóművész, producer közösen rendezik „a nagy csinnadrattának” elnevezett csütörtöki nyitórendezvényt, amit a kora délutántól megnézhető oldtimerek bevonulása indít majd el a vitorlásszövetséggel közösen, a Bujtor Emlékkupa keretében. A Hamis a dollár elnevezésű attrakcióban filmforgatást imitálnak majd a kaszkadőrök, s az Ötvös Csöpi-filmekből jól ismert akciójeleneteket gyúrják egybe új dramaturgiával.

A díjátadó

Közben Bujtor Balázs és a filmekből jól ismert rendőr Zsigulik felvezetésével érkeznek majd a vörös szőnyeghez a sztárvendégek, Bujtor Judit védnök, Frenreisz Károly és a zsűri, felvonulnak a versenyfilmes alkotók. Az egyik versenyfilm, a Fuss! alkotóihoz még a szelíd motorosok konvoja is csatlakozik. Rengeteg koncert, utcaszínház, ételkóstoló, emlékkiállítás és családi programok várják az érdeklődőket.

Bujtor Judit és Lutter Imre
Esténként az Ancsika Kertmoziban jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok:

Az A Pogány Madonna után Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik!. Augusztus 20-án is tetőfokára hág a hangulat: a retró utcabálon egymást váltják majd a népszerű előadók: Takács Nikolas, Gerendás Péter, Szirota Jennifer, Huzella Péter és Cory/HappyGang mellett filmzenei és operettdalok, musicalslágerek hallhatók a Pécsi Nemzeti Színház művészeitől.

A filmfesztivál hivatalos pólója, Gyulai Attila alkotása

Augusztus 19-től 22-ig, a fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen találkozhat a közönség Kardos doktor stilizált rendőrszobájával, egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, hajós ereklyékkel, filmes kulisszafotókkal, plakátokkal, a fesztivál történeti emlékeivel. Megkóstolhatjuk Ötvös Csöpi kedvenc ételeit a fesztiválhoz csatlakozó éttermekben, büfékben, lesz koszorúzás a sírkertben Bujtor és Latinovits végső nyughelyénél. A családi programok között olyan színházi előadások is szerepelnek, mint A padlás című musical és a Lúdas Matyi, Mónus József többszörös világrekorder íjász pedig balatoni csúcsot állít fel azzal, hogy a nyílt vízről 850 méterre belő a partra.

Veteránautók találkozója a Bujtor Filmfesztiválon
Vasárnap, a fesztivál zárónapján adják át posztumusz a Hunyady-díjat a fesztivál alapítója, Kiss László szellemi örökeseinek.

A díjat minden évben – a Balatonszemesi Fürdőegyesület által felkért tagokból álló – Hunyady-díj Bizottság ítéli oda azoknak, akik a legtöbbet tették a települési hagyományok ápolása és a közösség kulturális élete, a kultúra fejlesztése területén.

Retró utcabál DJ Dominique-kal a Bujtor Filmfesztiválon

Ugyancsak vasárnap, ünnepélyes keretek között vehetik át a Bujtor István-díjat a fesztivál legjobbjai. A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színésztagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

Utcabál koncertekkel a Bujtor István Filmfesztiválon

A vetített filmeket az alkotókkal folytatott pódiumbeszélgetések szakítják meg, amiket Takács Bence Ervin és Király Erika műsorvezetők moderálnak, a szakmai zsűri pedig minden jelen lévő alkotóval személyesen konzultál. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 3 animációs alkotás és 47 versfilm szerepel, ezek közül 80 filmet láthatnak a mozirajongók.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda, és augusztus 22-én adják át.

A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre, az esemény szervezői a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon olvasható.

A rovat további cikkei