fbpx

Hommage à Cziffra: emlékkoncert Budafokon

A Cziffra György-emlékév programjaként március 12-én a 22. Kerületi Önkormányzat és a Cziffra Fesztivál közös szervezésében Hommage à Cziffra címmel tartanak beszélgetéssel egybekötött koncertet a budafoki Klauzál Házban Balázs János és tanítványa, Szabó Marcell zongoraművész, valamint Mácsai János zenetörténész közreműködésével.

Az esten Chopin és Liszt művei mellett szó lesz Cziffra György budafoki kötődéséről, valamint életének azon periódusáról is, amit a kerületben töltött. A disszidálás előtti időszakáról megannyi legenda, városi szóbeszéd született, amelyet a zongoraművész és a zenetörténész górcső alá vesznek, ezáltal is hozzájárulva a letisztított Cziffra-kép kialakításához. Emellett természetesen az est témája lesz a liszti zongoraiskola 20. századi képviselete, melynek a kritikusok szerint egyik leghitelesebb képviselője volt Cziffra György és az az egyedi hangvételű zenei munkásság, amit tanítványain keresztül hagyott örökül.

A koncertet a vírushelyzetre tekintettel díjtalanul, online közvetítik élőben a cziffra100.com weboldalon, a Cziffra György Fesztivál Facebook-oldalán, a Klauzal.hu weboldalon és Budafok-Tétény Facebook-oldalán.

Mácsai János zenetörténész rendszeresen publikál zenei témájú cikkeket, hangverseny- és hanglemezkritikákat.

Megalapította a Hangszerész Szövetséget és a Hangszervilág című folyóiratot, a ’90-es években hanglemez- és televíziós zenei felvételeket rendezett. Rendszeresen közreműködik a Magyar Rádió zenei műsoraiban műsorvezetőként, kritikusként. Készített televíziós műsorokat, önálló portréfilmeket (pl. Rév Lívia zongoraművészről, az Angelica Leánykarról.) 2003-tól tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Képzőművészeti Egyetemen és a Zeneakadémián.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai partner áll társszervezőként az események mellett. A koncert a Cziffra Fesztivál és Budafok-Tétény Önkormányzata közös koncertje.

Kép forrása: Cziffra György-emlékév

A rovat további cikkei