DSC_3878_Copy
Balázs Fecó volt az Azok a régi csibészek című poptörténeti talkshow vendége: a magyar rock legendás billentyűse Horváth Attila dalszerzővel együtt érkezett a Rockmúzeumba, amely megtelt a slágereiken felnövő generáció tagjaival. A talkshow házigazdái ezúttal is dr. Csatári Bence történész és Poós Zoltán író voltak.

Maradj velem, Homok a szélben, Érints meg? a legismertebb dalok, amelyek a nevéhez fűződnek, és olyan korszakalkotó zenekaroknak volt tagja, mint a Neoton, a Taurus vagy Magyarország első romantikus rockzenekara: a Korál. De hogyan vezetett az út idáig? Balázs Fecó először a gyermekkoráról mesélt. ?Se apai, se anyagi ágon nem volt zenész a családban? ? mondta a művész, megjegyezve, hogy akkoriban, gyerekként két szórakozásuk volt: a focizás és az amerikai filmek. Rúgták a bőrt, amikor csak lehetett, de Fecó közben a házukban lakó zongoratanárhoz is járt. ?Egy meccsen eltörtem a csuklómat, másnap zongoravizsgám lett volna. Ez volt az a vízválasztó pont, amikor feladtam a focizást, és a zene lett a fontosabb.?

DSC_3821_Copy

Jól döntött-e akkor a zenész? A közönség biztosan azt mondaná, hogy igen. Hiszen a billentyűs játszott a Neotonban, majd tagja lett a Taurusnak, amely elképesztően sikeres volt. Csakhogy nem jött a várva várt lemez, nem kaptak rá támogatást, és a tagokkal egymásban keresték a hibát. Az együttesnek nagy csalódás volt a siker után jövő sok viszály és bukás ? tudta meg a közönség Balázs Fecótól, aki alig várta akkoriban, hogy újra színpadon lehessen.

Erre adott lehetőséget a Korál, amely nagy siker volt, és amelybe saját számait hozta a Taurusból. A Balázs Fecó és Horváth Attila szerzőpáros arról is mesélt, mennyiben voltak rendszerkritikusak ezek a számok. ?Sosem politizáltam direktben, mert úgy éreztem, hogy egy művésznek nem ez a feladata. Viszont mindig érdekeltek a társadalmi jelenségek és a világ, amely körbevesz, és ezt mindig belefogalmaztam a dalokba? ? mondta el Horváth Attila. ?Én azt szoktam mondani, hogy közérzet-dalokat írtam, nem közéleti dalokat. Nagyon szeretek duplafedelű szöveget létrehozni, amely első hallásra közöl valamit, de ha valaki jobban belemélyed, akkor rájön, hogy van mögötte még egy tartalom, még egy réteg, amelyet fel lehet fejteni? ? tette hozzá.

DSC_3829_Copy

A Korál sikerét jelzi, hogy hihetetlenül szerette őket a közönség, évi 460 koncertet adtak, mondhatni ?kifacsarták? őket a fellépések alkalmával. Balázs Fecó mégis azt hangsúlyozta, hogy a 80-as évekre örömmel emlékszik vissza, és a legsikeresebb korszakának tartja azt az időszakot.

 

Az országos sikert pedig a Homok a szélben című dal hozta meg a számukra 1981-ben a táncdalfesztiválon, amely nemcsak a tini rajongókkal, de azok szüleivel is megszerettette a Korált. Eddigre sokat változtak a szövegeik és a gondolkodásuk is. ?Az ember változik ? minden évben többször, de az a közönség, amely rajtunk nőtt fel, velünk változott és haladt? ? emelte ki Balázs Fecó, aki egy másik nagy vállalkozásáról is mesélt a közönségnek.

 

DSC_3914_Copy

Elkezdte felújíttatni a sitkei kápolnát, és megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lett. Koncerteket rendeztek, és ezek bevételéből sikerült rekonstruálni a kápolnát, amely a zenész szerint a mai napig hiteles hely maradt, és a társművészeteknek is otthont ad. Horváth Attila hozzátette: szerettek volna nyitni a művészetek felé, és ezzel a rockzenét gazdagítani. Balázs Fecó pedig hangsúlyozta: a kápolna helyreállítása nemcsak az ő érdemük, hanem a sitkei közösségé is, amely azóta megduplázódott ? a koncertek és a kiállítások ugyanis hírét vitték a falunak.

 

Közben ? 1986-tól ? Balázs Fecó szólókarrierbe kezdett, amely szintén sikereket hozott a számára. Életútjáról szóló könyve 1999-ben jelent meg Évszakok címmel, amelyből a talkshow vendégei is hazavihettek egy-egy személyre szóló, dedikált példányt.

 

DSC_3957_Copy

Az Azok a régi csibészek elnevezésű sorozat az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja keretében valósul meg.

 

Készítette: Wéber Anikó

Fotó: Csákvári Zsigmond