Honfoglalás kori temetőt találhattak az MNM Nemzeti Régészeti Intézetének munkatársai a Tisza-tó térségében végzett mikroregionális kutatóprojekt keretében. Március első hétvégéjén az MNM NRI Közösségi Régészeti Osztályának önkénteseivel vette kezdetét a többéves, nagyszabású kutatási program 2024-es évada, amely már az első napon egy eddig nem ismert, a honfoglalás korában és az Árpád-korban is lakott lelőhely felfedezését eredményezte.

Kéttagú, bronz pártaveret alsó tagja, a szántott rétegből, 10-11. század. Fotó: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum
Kéttagú, bronz pártaveret alsó tagja, a szántott rétegből, 10-11. század. Fotó: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum / Facebook

A fémkereső műszeres lelet- és lelőhely-felderítés során a honfoglalás korára datálható veretek, nyílhegyek, valamint egy jellegzetes fokos is előkerült. Ezen leletek alapján feltételezhető, hogy egy honfoglalás kori temetőt is rejthet a vizsgált terület, amelynek pontos igazolására további kutatásokat indít az Intézet.

A leletek kiértékelése arra enged következtetni, hogy a terület a bronzkortól a császárkoron át a honfoglalás időszakában és a középkorban is lakott volt. Remélhetőleg azonban a későbbi korok talajmunkái, valamint a mezőgazdasági művelés nem tette teljesen tönkre az itt megbújó emlékeket, noha a szántott rétegből kiemelt fémleletek mindenképpen bolygatásra szolgálnak tanúbizonyságul. „A kutatás nem áll meg, hiszen folytatjuk kezdetben roncsolásmentes módszerekkel, geofizikai kutatással, majd feltárással, és ezekkel próbálunk a kérdéseinkre válaszokat kapni” – mondta el Bakos Gábor közösségi régészeti referens, a terepi kutatás vezetője.

A Tisza-tó mikroregionális kutatóprojekt 2022 márciusában vette kezdetét, amelynek célja az Árpád- és középkori településhálózat és kereskedelmi kapcsolatok pontosabb megismerése az Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora és Kunhegyes közigazgatási területén található régészeti lelőhelyek és épített örökségi emlékek tanulmányozása révén.

431534210_716968493949758_8041541254577574114_n.jpg
Jellegzetes, honfoglalás kori nyéltüskés nyílhegy. Fotó: Nemzeti Régészeti Intézet - Magyar Nemzeti Múzeum / Facebook

A kutatás többrétegű módszertannal zajlik, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet osztályainak összehangolt munkája révén, amelyben egyaránt helyet kapnak műemlék- és örökségvédelmi elemek. Ennek keretében kezdődött 2023 őszén Tomajmonostora határában annak a régészeti feltárásnak az első üteme, amely a korábbi terepbejárási és geofizikai mérések alapján igazolta az egykori bencés monostor létét, és amely 2024-ben is folytatódik majd.

A Nemzeti Régészeti Intézet topográfiai célú kutatásai országos szinten zajlanak. A számos tudományos és beruházói projekt eredményeit felhasználó munka célja Magyarország régészeti topográfiájának legteljesebb adatbázisát kiépíteni a nemzeti értékek számbavétele és megóvása érdekében.