A Dísz tér 17. szám alatt a XIX. század első felében egy kaszárnya állt, ennek egy részét később az evangélikus egyház megvásárolta, és templommá alakította. Miután a Szent György téren elkészült a Honvédelmi Minisztérium palotája, a templomot és a megmaradt kaszárnyarészt elbontották. Kallina Mór tervei alapján 1897-re elkészült a Honvédelmi Minisztériummal harmonizáló, négyszintes, kupolás, neoreneszánsz épületet, a Honvéd Főparancsnokság.

A második világháború alatt a főparancsnokság jelentős károkat szenvedett, 1962-ig a várbizottság a rommá nyilvánított épületet fokozatosan elbontotta, csak az első szint magasságáig maradt meg. Az épületcsonk raktárként, irodaként funkcionált, homlokzatán ötven évig látni lehetett a golyónyomokat a második világháborúból és az 1956-os forradalomból. Udvarán karbantartógépek, traktorok vesztegeltek, de a nyolcvanas évektől már semmilyen szereppel nem bírt. A kormányzat inkább csak a palotaegyüttesre koncentrált, s bár voltak tervek a főparancsnokság rehabilitációjára, azok mind az asztalfiókban maradtak. 1959-ben Apró Antal vezette gazdasági bizottság arról döntött, hogy a várnak a főváros egyik kulturális központjává kell válnia, s a tervben a Honvéd Főparancsnokság helyreállítása is szerepelt. Sajnos végül ez a terv sem valósult meg. A nyolcvanas években újabb elképzelések születtek a tér helyreállítására, de ezekből csak a Sándor-palota homlokzati rekonstrukciójára került sor.

2012-ig kellett várni arra, hogy a kormányzat újból foglalkozzon a Honvéd Főparancsnoksággal: ekkor Deák Zoltán építész tervei alapján, állami finanszírozásból helyreállították az épületet. 2014. július 31-én nyílt meg a felújított főparancsnokság: csak a díszlépcső és az előcsarnok maradt olyan állapotban, hogy azokat hitelesen lehessen felújítani. Fontos szempont volt, hogy használható legyen az épület, így egy része kiállítóhelyként funkcionál. A megnyitáskor a Zsolnay-gyár történetét bemutató tárlat várta a látogatókat, most pedig vasárnaptól ugyanitt Csontváry Kosztka Tivadar képei lesznek megtekinthetőek.

Forrás: wikipedia, mult-kor.hu