fbpx

Hoppál Péter: Az SZFE-n minden lehetőség adott a sikeres munkához

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) minden adottság és lehetőség együtt van ahhoz, hogy a lényeggel foglalkozzanak – mondta el az intézmény hétfői tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén a kultúráért felelős államtitkár.

Budapest, 2022. szeptember 12. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén 2022. szeptember 12-én. MTI/Máthé Zoltán

Hoppál Péter kiemelte, hogy az SZFE-n megvan a sikeres akkreditáció és modellváltás, a stabil működési háttér, a korszerű körülményeket biztosító fejlesztések és az összetartó, támogató közösség. Mindez olyan kereteket jelent a kultúra-, nemzet- és jövőépítő munkához, amelyek nem kényszerítenek kompromisszumra – jegyezte meg.

Az ifjú hallgatók egyetemi polgárként egy olyan szellemi műhely részeivé váltak, szakmai kiválóságoktól vezetve, amely szilárd értékrend mentén teljesíti felsőoktatási küldetését – közölte Hoppál Péter, aki köszönetet mondott a díszdiplomájukat az ünnepségen átvevő művészeknek is.

Elsőéves diákok esküt tesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén

Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke felidézte: a legfontosabb változás a tavalyi évnyitó óta, hogy az intézménynek lett egy rektora, aki biztosan fogja a kormánykereket.

A nemzetközi helyzetre is kitérve hangsúlyozta, hogy az egyetemnek nagyon nehéz időkben óriási felelősség van a vállán: a magyar állam, a magyar nemzet évtizedek óta úgy dönt, hogy finanszírozza ezt a képzést, az egyik legdrágább egyetemi képzést. Ráadásul a kormányzat úgy döntött, hogy minden eddiginél magasabbra emeli a felsőoktatás finanszírozását – fűzte hozzá.

Az SZFE jövőjéről szólva Vidnyánszky Attila kiemelte a fejlődő nemzetközi kapcsolatokat, az egyetemre érkező, neves külföldi szakembereket, valamint a tanévet „kiteljesítő” budapesti Színházi Olimpia nyújtotta lehetőségeket is.

Rátóti Zoltán rektor arról szólt, hogy az SZFE nyitott, befogadó, mindenki számára esélyt adó intézmény. Elmondása szerint mára az egyetem túl van a sikeres akkreditáción és az elmúlt két év óriási változásain.

Rátóti Zoltán rektor

Az SZFE olyan szellemi forrás, mely az egyre bővülő hallgatói szolgáltatásaival versenyképes tudást és igazi hallgatói élményt biztosít, miközben támogatja a nem vizsgaelőadásokként vagy vizsgafilmként létrejövő alkotásokat is – emelte ki.

Mint hozzátette, az SZFE-nek komoly múltja van, és van jelene is, hiszen kiválóan működik: akkreditált, rendezett, jogszerű, szabályos és transzparens. De van jövője is: folyamatosan épülnek például az intézmény nemzetközi kapcsolatai, és az SZFE kiváló kapcsolatokat ápol a hazai és nemzetközi filmiparral is – közölte a rektor.

Rátóti Zoltán kitért a beruházásokra is: a Mészáros utcában például 12 új tantermet kapott a filmes képzés, korszerű edzőterem nyílt, és hamarosan átadják a megújult Ódry Színpadot is.

Nyitókép: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán

A rovat további cikkei