A kulturális diplomácia célja a Magyarország és Törökország közti barátság erősítése – jelentette ki a magyar–török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad 2024 kormánybiztosa beszédet mond a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kiállítóterében 2024. február 5-én. Mátyás király egykori Corvina könyvtárának két újabb darabja, valamint Isztambul legkorábban készült, tíz képből álló panorámaképe vált elérhetővé a közönség számára az OSZK digitális gyűjteményében.
MTI/Hegedüs Róbert
Hoppál Péter, a török-magyar kulturális évad kormánybiztosa beszédet mond a török-magyar kulturális évad keretében tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár kiállítóterében 2024. február 5-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Hoppál Péter jelezte: a közös kulturális évad keretében a magyarok száz programot rendeznek Törökországban, a törökök pedig Magyarországon szerveznek ugyanennyit a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából. Hozzátette: az évadot úgy állították össze, hogy Törökországban a nagyvárosok, Isztambul és Ankara mellett a magyar érintettségű városokban is jelen legyenek, például Rodostóban, ahol II. Rákóczi Ferenc elhunyt, Osmaniyében, ahol Bartók-emlékház, valamint Kütahyában, ahol Kossuth-emlékház van. A Kerekes Band éppen a földrengés sújtotta Malatayában ad koncertet, ahonnan Osmaniyébe mennek át – jegyezte meg a kormánybiztos.

Hoppál Péter elmondta, hogy Magyarországon lesznek török programok Budapest mellett a régióközpontokban is, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen és Győrben, de Szolnokon, Kecskeméten és Egerben is szerveznek rendezvényeket. Közös programok is lesznek, avatnak szobrokat, egyetemi szintű tudományos együttműködéseket kötnek, illetve Magyarország 43 kötet kiadásával készül az ottani török könyvhétre – sorolta Hoppál Péter.

A kormánybiztos kiemelte: a kulturális diplomácia célja a két ország közti barátság és megértés erősítése. Magyar részről persze az első gondolat mindig a 150 éves török megszállás időszaka, de menekültjeink, szabadságharcaink hősei ott nyertek megnyugvást, és a magyarok az elmúlt száz évben hozzájárultak Törökország építéséhez – mutatott rá.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Hoppál Péter arról is beszélt, hogy a törökökkel való kapcsolat a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, a közös gyökerek megléte bizonyított tény a régészettudomány, a nyelvtudomány és a népzenetudomány terén is.