Az egri Kepes Központban nyílt kiállítás ízelítőt ad a cirkusz világa inspirálta képzőművészeti alkotásokból.

Miért jelentett oly erős inspirációt a művészetre a cirkuszok világa? Mi az a mágikus hatás, melyet a művészek meg akartak ragadni? Talán az egyszeri és megismételhetetlen pillanat, a szabadságvágy, a manézs, a feszültségkeltés, a vakmerőség vagy épp az illúzió. Egerben, a Kepes Központban páratlanul gazdag kiállítás nyílt, mely ízelítőt ad abból, hogy a XIX. század végétől napjainkig milyen jelentős műveken köszön vissza ez a mágikus hatás: a cirkuszművészet.

Az egri Kepes Központ különleges kiállításon mutatja be, hogyan hatott a cirkusz világa a művészekre, egymás mellé helyezve a századforduló, a századelő, a modern és kortárs művészet alkotásait. A két szinten látható kiállítás intézmények, közgyűjtemények és magángyűjtők műtárgyaiból tevődik össze. Olyan művészek munkáit láthatjuk, mint Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Bortnyik Sándor, Scheiber Hugó, Márffy Ödön, Vaszary János, Szabó Vladimir, Vasarely, Tóth Menyhért, Derkovits Gyula vagy Korniss Dezső.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ alakuló múzeuma, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum saját gyűjteményéből közel száz műtárgyat kölcsönzött a kiállításhoz, zömmel festményeket, szobrokat és digitális grafikákat. Jól körvonalazott tematikák jelennek meg, melyek egyrészt a cirkuszművészet egyes kiemelkedő korszakaihoz, másrészt az egyes artistaszakmákhoz kötődnek.

Cirkusz/Művészet/Alkotás címmel meghirdetett nyílt alkotóművészeti pályázat egyes díjnyertes művei is megtekinthetők a kiállításon, többek között Budaházi Tibor: Cirkusz 1–2. festményei, Felsmann Tamás Air Space No 5–6–7. digitális giclée nyomatai, Ronga Eszter: Cirkusz festménye, Urbán Ádám fotósorozatai, Fonák Tamás, Mező András Pocok, Papp Szilvia: Hepp! háromcsatornás interaktív videóinstallációja és Győri Katinka cirkuszi plakátsorozata.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai interaktív játékok is kapcsolódnak, melyek iskolai csoportok és családok, egyéni látogatók számára is nyújtanak szórakozást. A fiatalokat különleges VR-élmény is várja: a szemüveg segítségével kötéltáncossá válhatnak, és átélhetik, milyen érzés több méteres magasságban egyensúlyozni.

A kötéltánc a tárlat anyagában is fókuszba kerül: egy sajátságos, interaktív tablókiállítás mutatja be a cirkusztörténet hazai és nemzetközi érdekességeit, plakátokat, fotókat és rekviziteket. Ez a rendhagyó tudományos ismeretterjesztés a múzeumi anyagon keresztül segít eligazodni a kötéltánc zsánervilágában. Ugyanitt hat nagyméretű tabló összegzi a kötéltánc cirkusztörténeti érdekességeit az ókortól napjainkig, bemutatja a kötéltáncos trükköket, a feszített, a ferde és a lengődrót sajátosságait, híres magyar kötéltáncos artistaművészeket.

Az izgalmas, nagyszabású kiállítás 2022. május 31-ig tekinthető meg keddtől szombatig, 10-18 óráig az egri Kepes Központban (3300 Eger, Széchenyi u. 16.).

Nyitókép: Lénárt Márton