A második világháború alatt vagy az ötvenes években készült, történeti értékű képek mellett a mindennapokat, a hétköznapi embereket is megörökítette.

Az 1905-ben született Horváth József neve ma már keveseknek lehet ismerős. Operatőrként legfontosabb munkáit a Magyar Film Irodánál és a Magyar Világhíradónál készítette. Mint híradós részt vett a bécsi döntésekkel visszacsatolt országrészek ünnepi eseményein, majd 1942-ben haditudósítóként többször járt a keleti fronton. Az ötvenes években csak kisebb megbízásokat kapott, de név nélkül operatőrként dolgozott a korszak egyik csúcsprodukciójában, a Rákóczi hadnagyában is. 1957-től az akkor induló Magyar Televízióhoz került.

Mint a családtól kölcsönkapott negatívokból látható, a szerző fotósként is jelentős alkotó volt. Híradós munkája mellett aktívan fényképezett, fotókamerája végig vele volt a Felvidéken, Kárpátalján és Észak-Erdélyben, majd haditudósítóként a doni katasztrófa felé sodródva.

A történeti értékű képeket átszövik a családtörténet felvételei. Ugyanazon a tekercsen láthatjuk Viktor Emánuel olasz királyt Budapesten és a baráti kört a Balatonnál. Képein a korszak fontos politikai szereplői (Kállay Miklós, Bárdossy László, Horthy Miklós) és a színészvilág csillagai (Bilicsi Tivadar, Kabos Gyula) mellett megjelennek a közélet sztárjai is: pilóták, autóversenyzők vagy a Borsodivánkára látogató windsori herceg, de a mindennapok is.

Fotók: Fortepan/Horváth József