fbpx

Hősök, újítók, felfedezők

DSC_8241_Copy

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai már 15. alkalommal szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját, melynek előkészítésén egész éven át dolgoztak. Az államtitkár felidézte, hogy tavaly a látogatók száma meghaladta a 420 ezret, mely rekordnak számít, illetve nemcsak muzeális intézmények csatlakoztak a programhoz, hanem közművelődési intézmények, kultúrházak, levéltárak és könyvtárak is ? a paletta pedig évről évre egyre bővül.

?Idén 90 intézmény összesen 200 programmal csatlakozott a központi üzenethez, mely a Hősök, újítók, felfedezők címet viseli? ? jegyezte meg Hoppál Péter. Hozzátette: a 2016-os kiemelt helyszín idén Kecskemét, ahol tavaly 42 helyszínen várták a látogatókat, és 62 ezer regisztrálást rögzítettek. Az idei évben 47 helyszínen fogadják az érdeklődőket ? az intézmények között pedig 15 oldtimer buszok segítik a közlekedést.

Hoppál Péter kiemelte: a teljes rendezvényre 47 millió forintot költenek, ebből 25 millió forint a rendkívüli miniszteri keretből biztosított összeg. Fontos tudnivaló, hogy egy központi karszalaggal minden kiállítási helyszín meglátogatható ? a felnőttek 1500 forintért, a diákok 600 forintért, a hat éven aluli gyerekek pedig ingyen vehetnek részt a Múzeumok Éjszakája programjain.

DSC_8106_Copy

Budapesten a korábbi évekhez hasonlóan ingyenes múzeumbusz közlekedik: hét útvonalon 18:00 és 2:30 között ? a karszalag felmutatásával ? vehető igénybe a szolgáltatás. Az E.ON jóvoltából három elektromos kisvonat is járni fogja a várost, melyek a kisebb múzeumi helyszíneket kötik össze, illetve a zöld város jegyében a MOL BUBIK is fontos közlekedési eszközök lesznek ezen az éjszakán (is). Az útvonalakról a www.muzej.hu honlapon és a programfüzetből lehet tájékozódni.

 

A vidékről érkezők számára a MÁV-START Zrt. És a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Debrecenbe, Nagykanizsára, Szegedre, Szombathelyre, valamint Kecskemétre vonattal érkezők számára június 25-én estétől másnap hajnalig. A kedvezményes jegyváltási lehetőségről és a felhasználás feltételeiről részletes tájékoztató található a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Ügynökség az idén intézményi pályázatokat is hirdetett a kiemelt tematikához kapcsolódóan. A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni, valamint egy intézmény a közönségszavazás útján nyerhette el a díjat. A beérkezett pályázatok egy-egymillió forintos nívódíjban részesültek. A ?Múzeum hősei? kategóriában a debreceni Déri Múzeum, a ?Felfedezők az éjszakában? kategóriában a Berettyó Kulturális Központ ? Bihari Múzeum, míg az ?Újítóké a jövő? kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény nyerte el a nívódíjat. A közönségszavazás győztese a miskolci Herman Ottó Múzeum lett. Az összeget az intézmények az idei program kialakítására használhatják fel.

DSC_8286_Copy

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta: kiemelt fontosságú az MTVA számára a Múzeumok Éjszakája, sok műsoruk fog vele foglalkozni. Az alelnök megemlítette: a Kossuth Rádió Gondolatjel, Belépő, 180 Perc és Krónika című műsorát, a Duna Televízión futó Család-barát című magazint, a Kult+-t, az M1-en jelentkező Tessék! című műsort, illetve a Bartók Rádió által sugárzott Súgólyuk című műsort, melyek foglalkozni fognak a Múzeumok Éjszakája programjaival.

 

DSC_8138_1_Copy

A rendezvény részletes országos programja a www.muzej.hu weboldalon és mobilalkalmazáson érhető el ? utóbbi az ?EVENT@HAND MUZEJ? nevű applikáció, mely az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztése, és amely idén is elérhető lesz az események és a helyszínek látogatói számára. Az ingyenes alkalmazást a támogatott szoftverboltok kínálatából (AppStore, Google Play) lehet letölteni, használatához azonban már nincs szükség internetelérésre. A résztvevő intézmények és események anyagai mellett a kiemelt települések interaktív térképei és a helyi közlekedési információk is segítik az eligazodást, a ?Kedvencek? listával és az ?Emlékeztető? szolgáltatás használatával pedig előre fel lehet készülni a hosszúra nyúló éjszakára.

Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei