fbpx

Hosszabb nyitvatartással vár a Szépművészeti El Greco-kiállítása

Megnyitása óta már csaknem százötvenezer látogató csodálta meg El Greco remekműveit a Szépművészeti Múzeum kiállításán. A nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum hétvégenként hosszabb nyitvatartással várja a látogatókat.

Budapest, 2023. január 4. Érdeklődők sorban állva várokoznak, hogy bejuthassanak a Szépművészeti Múzeum El Greco kiállítására, ahol első alkalommal látható hazánkban a görög származású festő, a spanyol manierizmus legnagyobb mesterének átfogó életműve. A Szépművészeti Múzeum állami alapítású és fenntartású országos múzeum, a Hősök tere műemlékegyüttesének része. Az épület 1900 és 1906 között, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc tervei alapján neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban épült. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Február 5-én, vasárnap egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Szépművészeti és este 7 óráig látható a kiállítás, a következő, valamint a záró hétvégén, február 18-án és 19-én pedig 9 órától 20 óráig várja a múzeum a kiállításra látogatókat. A február 19-ig nyitva tartó nagyszabású kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol–krétai mestertől.

A tárlatról itt írtunk.

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeum tárlatának célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, hat saját kezű El Greco-festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat.

A kiállítás végigvezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői tudásának alakulását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

Forrás: Szépművészeti Múzeum

A rovat további cikkei