Az Eagles együttes kéziratainak illetéktelen birtoklása és kereskedelme miatt indult kedden bírósági tárgyalás New Yorkban.

Az Eagles együttes tagjai: Timothy B. Smit, Don Henley, Glenn Frey és Joe Walsh. Fotó: Keystone via AFP / Franco Greco
Az Eagles Timothy B. Smit, Don Henley, Glenn Frey és Joe Walsh. Fotó: Keystone via AFP / Franco Greco

A per vádlottja Glenn Horowitz, egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedő, Craig Inciardi, a Rock and Roll Hall of Fame, azaz a Rock and Roll Hírességek Csarnoka korábbi kurátora és Edward Kosinski emléktárgy-kereskedő. A vád szerint a három férfi bűnszervezetben megszerezte, majd megpróbálta értékesíteni az Eagles több híres dalának eredeti kéziratát, így a Hotel California kézzel írt szövegét, illetve az ahhoz készített jegyzeteket. A vádpontok között szerepel lopott tárgyak birtoklása is.

A per során a vád tanúi között lesz Don Henley, az Eagles egyik alapítója, a Hotel California társszövegírója. A zenész az együttes turnéja közben utazik majd New Yorkba. Az ügy tárgya mintegy 80 oldalnyi, az együttes tagjaitól származó ritka kézirat a Hotel California című lemez anyagáról. A címadó dal, a Hotel California a zenekar legismertebb száma és a rocktörténelem egyik leggyakrabban játszott dala, aminek a szövegéről is több feljegyzés szerepel a per tárgyát képező iratok között.

Az iratokból nyomon követhető, hogy milyen szövegváltozatok keletkeztek az 1970-es években a dal megírása során, jegyzetekkel és több gondolattal kiegészítve az együttes két tagjától, a szövegíróktól: Don Henley-től és Glenn Frey-től.

A vádlottak az eljárás során ártatlannak vallották magukat, ügyvédeik érvelése alapján nem követtek el bűncselekményt. Elmondásuk szerint az iratokhoz egy olyan személy révén jutottak, aki a zenekarral kapcsolatban állt. Az ügyészség szerint ugyanakkor tudomással kellett volna lenniük arról, hogy Don Henley korábban azt nyilatkozta, a kéziratokat ellopták.

Az amerikai rádiók a Hotel California című dalt 2023-ban is mintegy 22 millió alkalommal játszották, az 1976-ban kiadott azonos című lemez csak az Egyesült Államokban 26 millió példányban kelt el, aminél többet csak az együttes egy válogatásalbumából és Michael Jackson Thriller című lemezéből vásároltak az amerikaiak.