Június 5., vasárnap – Mark & Jason a Pontoonon, Parno Graszt és Bohemian Betyars a Kobuciban

Zentai Márk és Szeifert „Jason” Bálint az esetek legnagyobb részében a Mörkkel járják az országot és Európát, de a fennmaradó időben sem tétlenkednek: ketten is szoktak jammelni, és erre lehet számítani vasárnap a sajátos hangulatáról ismert Pontoonon is. Nem csupán Mörk-dalokkal szórakoztatnak majd, felcsendülnek a soul, a pop és a blues emblematikus dallamai is Ray Charlestól a Gorillazig.

A Bohemian Betyars és a Parno Graszt külön-külön is sikeres, világszerte ismert és elismert zenekar. Mindkét formáció széles zenei palettán mozog, zenéjükkel különböző generációkat mozgatnak meg és hoznak közelebb egymáshoz. A zenekarok együttműködése nagy hangsúlyt fektet a magyar és a cigány hagyományok továbbörökítésére. A fiatal generáció korszerűsége és az erős gyökerekből fakadó tradíció egyesül a színpadon az energikus, speed folk, freak punk és hagyományos roma népzenei motívumokkal teli koncert során a Kobuci Kertben.

Június 7., kedd – Ék a Pontoonon, Freakin Disco a Turbinában

Az ék különleges zenekar: minden este más és más utazásra hív, de a végállomás minden alkalommal az együtt átélt katarzis. „A mennydörgő erősítők és az éteri zenei szövetek dinamikája olyan atmoszférát teremt, amely azonnal beszippantja és az érzelmek széles skáláján kíséri végig a hallgatót” – áll a koncert ajánlójában. A 2014-es megalakulásuk óta három nagylemezt és egy kislemezt megjelentető zenekar kompromisszumoktól mentes muzsikája a szakma elismerését és a közönség szeretetét egyaránt elnyerte, így váltak rendszeres fellépőivé a hazai és nemzetközi kluboknak és fesztiváloknak. Június 7-én a Pontoonon találkozhatunk velük.

A Freakin Disco zenéjét elég nehéz körülírni vagy szavakba önteni. Amit csinálnak, egyszerre mély, táncos és elszállós. Instrumentális elektronika vár a koncerteken, ahol a dalok elemi erővel magával ragadják az embert, hogy aztán kirepítsék az űrbe. Nagyjából ehhez hasonló az élmény, a Turbinában bárki átélheti június 7-én.  

Június 8., szerda – Apey az A38-on

Áron Andrást – Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadót és dalszerzőt – aligha kell bemutatni, a LAZARVS vagy a Trillion zenekarok mellett a folk, a country és a blues elemeit vegyítő szólóprodukciójával is már több mint egy évtizede jelen van a színtéren. Az utóbbi időben zenekarával, a Black Circle Orchestrával játszik, azonban most – egy év után – újra egyedül áll színpadra, mégpedig az A38 tetőteraszán. Aki teheti, ne maradjon le róla! 

Június 10., péntek – Fangler’s az Akváriumban

A Fangler’s zenekarral nem mostanában lehetett találkozni, ezúttal pedig nem is akármilyen alkalomból láthatjuk őket: lemezbemutató koncertet adnak az Akváriumban. A zenekar a dalok nagy részét még a koronavírus-járvány alatt kezdte el írni, és ahogy ők fogalmaznak: „Jó lesz kicsit megállni, és megmutatni az új dalokat. Ezzel az anyaggal azt szerettük volna prezentálni, hogy milyen irányba megyünk, hogy milyen hangzás mozgat minket most.” Sok ötlet született, de végül hat dal került fel az EP-lemezre, amit végre élőben hallhatunk a koncerten. A zenekar vendége lesz Bartók Máté szaxofonos, az estét a Turn Signals formáció kezdi.

Június 23., csütörtök – Pál Utcai Fiúk a Budapest Parkban

„Hány évig tart még a nyár? A szívünkben örökké talán” – áll az egyik kedvenc PUF-dalom, a Bál szövegében, és kár lenne tagadni, a zenekar nyara megkérdőjelezhetetlenül tombol már közel negyven éve. Már a nyolcvanas évek végén a hazai underground egyik legfontosabb együttesévé nőtték ki magukat. 2019-ben, tizenegy év kihagyás után jelentkeztek új lemezzel Igazán ez minden címmel, korosztályokon átívelő slágereikkel pedig mindenhol közönségre lelnek. Készüljenek a rajongók: június 23-án a Budapest Parkba érkezik a bál!

Június 24., péntek – Vágtázó Halottkémek és Takkra a Kobuciban

Az 1975-től 2001-ig létező, majd 2009-ben újjáalakult Vágtázó Halottkémek zenei kategóriákat inkább áttörő stílusa a pszichedelikus punk és hardcore, az etnopunk, esetleg az általuk használt „sámán punk” vagy „mágikus népzene” kifejezésekkel írható le leginkább. Az idei év első felében csendes, ám belül mindig hangos Vágtázó Halottkémek először koncertezik a Kobuci Kertben. Az este különleges vendége a Takkra lesz, mely Vigh Dávid (a Turbo dalszerző-gitárosa) önálló „hobbiprojektjeként” alakult 2013-ban. Az élő hangszerekkel és elektronikával, kifejezetten regeneráló frekvenciákkal és organikus textúrákkal ható zene hamar befogadó fülekre talált – főleg a nemzetközi pszichedelikus szcénán belül. 

Június 29., szerda – O’Sullivan az Akvárium teraszán

Az ír származású Ian O’Sullivan 11 éve költözött Pécsre, ahol az orvosi elvégzése közben egyre nagyobb sikereket ért el zenekarával, a Mongooz and the Magnettel. Ezalatt folyamatosan ott motoszkált benne néhány dalfoszlány, melyeket annyira személyesnek érzett, hogy tudta, ebbe a kalandba egyedül kell belevágnia. A szólóprojekt végül O’Sullivan néven kelt életre. Mostanra még inkább megújulva, immár magyar szövegekkel is várja a közönséget fellépésein. „A koncertjeimen előadott szerzeményeknél rájöttem, hogy ezek valójában versek, csak éppen hangosan éneklem őket. Mindig is fontos volt számomra minden saját szövegem, és úgy éreztem, hogy ha magyarul szólok a közönséghez, sokkal ösztönösebben éreznek rá a mondanivalómra – számomra pedig nincs is annál fontosabb, mint hogy kapcsolódni tudjak hozzájuk” – írja a koncert ajánlójában a művész.

A nyitókép a Kobuci Kert egyik májusi koncertjén készült. Fotó: Müller András