fbpx

A főváros eltűnt kupolái elevenednek meg egy kisfilmben

A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében.

Az eltűnt budapesti kupolák című rövidfilm egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel különleges videótechnikával.

Az alkotás az egyedi filmes megoldásokat kínáló Animatiqua Stúdió alkotása, az Eltűnt Budapest című, háromrészes animációs kisfilm folytatása, egyben a kreatív stúdió tervezett kupolatrilógiájának első része. Az önerőből megvalósított rövidfilmben a főváros eltűnt kupolái kockáról kockára alakulnak át mozgóképpé archaikus fotók segítségével, elősorban a Fortepan gyűjteményéből.

A rövidfilm nem csupán letűnt idők szép emléke, célja a második világháború és a szocializmus városépítészetre gyakorolt pusztításának vizuális rehabilitációja, valamint a budapesti polgárok mindennapjainak bemutatása egyfajta időutazásként.

Misztikum a város felett

A kisfilm arra is igyekszik rácáfolni, hogy a nagy budapesti kupolakor funkciómentes, üres díszek időszaka lett volna, hiszen épp ezek az elemek adják egy város hangulatát, építészeti értékeinek egy jelentős részét. Az első világháborút követően drasztikus változások történtek az építészet terén is, a második világháború bombázásai nem kímélték Budapest díszes épületeit. Ezt követően a szocialista építészet tetődíszmentesítő programja pedig mindent megpróbált eltüntetni, aminek „csupán” díszítő funkciója volt. E két korszak súlyos károkat okozott Budapest látképében.

A film elkészítése a kreatív csapat körülbelül fél évi munkájába került, alapos kutató- és terepmunka áll mögötte. A végeredményként bemutatott 30 képet különleges technikával keltették életre.

„Ez a folyamat más, mint egy forgatás – a válogatást követően rétegekre bontjuk a kiválasztott képeket, majd animáljuk, megmozgatjuk a kiemelt elemeket. Az egyedi technológiával, amit alkalmazunk, 3D-s »testet« adunk bizonyos épületeknek, retusálunk vagy éppen roncsolunk, hogy egy archaikus miliőt hozzunk létre. Így a nézőnek olyan érzése van, mintha visszautazna a múlt század elejére. Igazi szerelemprojekt ez, szívügyünk a műemlékvédelem, és mivel annyi ikonikus kupola tűnt el a budapesti látványból, mi szeretnénk az általunk ismert eszközökkel újra életre kelteni őket” – mondta el Kondacs András, a film rendezője.

Az Animatiqua Stúdió egy egész estés, Budapest utcáit életre keltő dokumentumfilm előkészületeit is megkezdte. A projekt célja, hogy a régi Budapestet egy nagyfilmben is újra bejárhassuk.

„Budapest a második világháború előtt szebb volt, mint napjainkban. A tervezett dokumentumfilmben szeretnénk megeleveníteni egy olyan historizáló Budapestet, ahol az elpusztított épületeket és épületdíszeket visszaadhatjuk a jelenkornak” – tette hozzá Kondacs András.

Képek forrása: Fortepan/Animatiqua Stúdió

A rovat további cikkei