Egyebek között Hunyadi János-szobrot is avatnak a 13. Hunyad Megyei Magyar Napokon, amelyek az idén kilenc településen zajlanak.

A szeptember 15. és 25. között zajló rendezvénysorozat kiemelt helyszíne Marosillye, ugyanis a szervezők csatlakoztak a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium jubileumi ünnepéhez. Több mint negyven program várja tíz nap alatt az érdeklődőket. A hagyományoknak megfelelően átadják a 2022. évi Barcsay Ákos Hunyad megyei közéleti díjakat. A rendezvénysorozatra Magyarországról és Székelyföldről is érkeznek fellépők. Ebből az alkalomból Hunyadi János-szobrot avatnak Vajdahunyadon, a Magyar Ház udvarán.

Idén a magyar napok tematikája Bethlen Gábor erdélyi fejedelem köré épül.

Az iskolaalapító Bethlen Gábor szülőfaluja Marosillye volt, amely Hunyad megyében található, éppen ezért az idén kiemelt helyszínként reneszánsz napot szerveznek a Veres-bástyánál.

Marosillye mellett Déván, Vajdahunyadon, Petrillán, Lupényban, Piskitelepen, Brádon, Lozsádon és Pusztakalán-Sztrigyszentgyörgyön szerveznek programokat. A magyar és román közösséget családi és ifjúsági programokkal, szabadtéri rendezvényekkel, vásárokkal, gasztronómiai hagyományőrző programokkal, gyerekeknek szóló eseményekkel, sportrendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal, író-olvasó találkozókkal várják.

Nyitókép: a Hunyad Megyei Magyar Napok programsorozat korábbi rendezvénye a vajdahunyadi vár udvarán. Fotó: MTI/Biró István