Hunyadi János aranyforintja megnevezéssel arany és színesfém emlékérméket bocsátott forgalomba kedden Budapesten a Magyar Nemzeti Bank.

A Király Fanni iparművész által tervezett érmék a 2012-ben indult Középkori magyar aranyforintok sorozat hetedik elemeként kerülnek forgalomba, 50 ezer forintos névértékkel nemesfém, valamint 2000 forintos színesfém változatban.

Hunyadi János kormányzósága idején pénzkibocsátási joggal rendelkezett, az ezüstpénzek mellett két aranyforinttípust veretett a nagybányai verdében – hívta fel a figyelmet Fábián Gergely, az MNB–EduLab Kompetenciaközpont Kft. ügyvezető igazgatója, kiemelve: a pénzek eredeti példányai megtekinthetők a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban, amely hamarosan az ötvenezredik látogatóját fogadja márciusi megnyitása óta.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte: a Középkori magyar aranyforintok sorozat célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről. Mindhárom érmetípus 20 milliméter átmérőjű, az arany normál veretből 2000 darab, a négyszeres súlyú, úgynevezett piedfort veretből 500 darab, míg a színesfém változatból ötezer darab készült.

Hergár Eszter ismertetése szerint az emlékérmék előlapját a kormányzó által kibocsátott korabeli aranyforint Szent Lászlót ábrázoló hátlapi érmeképének pontos mása díszíti. Félköriratban fent a Magyarország felirat, lent az értékjelzések találhatók.

Az emlékérmék hátlapján Hunyadi János kormányzó alakja jelenik meg, az ábrázolást a Thuróczi-krónika 1488. évi brünni kiadásának metszete ihletett. Az érmeképen azonban a Hunyadit ábrázoló metszettel ellentétben nem a pajzsa, hanem az általa kibocsátott aranyforint négyosztatú címert megjelenítő előlapja látható. A címeren egyebek mellett a kettős kereszt és a Hunyadi-család címerállata, a holló látható.

Az arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm, az úgynevezett piedfort veret súlya 13,964 gramm. A színesfém változat 75 százalékban rezet, 4 százalékban nikkelt és 21 százalékban cinket tartalmaz, súlya 2,7 gramm.

Tóth Csaba régész, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikai szakértője emlékeztetett arra, hogy a tíz évvel ezelőtt útjára indított Középkori magyar aranyforintok sorozat első példánya I. Lajosnak állított emléket, majd Mária, Zsigmond, Albert, 2020-ban pedig I. Ulászló aranyforintját bemutató emlékérmét bocsátottak ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy firenzei mintára 1323-ban kezdődött el a magyar aranypénzverés, az első példányok előlapján a firenzei liliom, hátlapján Keresztelő Szent János-ábrázolás szerepelt. Nagy Lajos uralkodása alatt Szent János helyett Szent László alakja került a pénzekre – mondta.

Király Fanni iparművész, az emlékérmék tervezője végtelenül elbűvölőnek nevezte a régi pénzek rusztikusságát. Mint mondta, a verési folyamatból adódóan mindegyik veret különböző, ezek közül saját maga választotta ki azt, amelyet kiindulópontnak tekintett. Hozzátette: előzőleg sokat olvasott Hunyadiról, Teke Zsuzsa 1980-ban kiadott könyvében megtalálta Hunyadi Képes krónika-beli ábrázolását, és ez adta az ötletet, hogy a szokásossal ellentétben a kibocsátó alakját is megmutassa az érmén.

Az emlékérmékből a sajtótájékoztatón tiszteletpéldányt kapott a tervező és a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont gyűjteménye is.

Nyitókép: Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója és Fábián Gergely, az MNB–EduLab Kompetenciaközpont Kft. ügyvezető igazgatója a Hunyadi János tiszteletére kibocsátott arany emlékérmék bemutatóján. Fotó: MTI/Soós Lajos