fbpx

Hunyadi László Kárpátalján

Erkel osztatlan népszerűségnek örvendő műve a színpadon.

Hunyadi László című művel tér vissza a Magyar Állami Operaház Kárpátaljára: a tavalyi Bánk bán-előadást követően szeptember 1-jén a Beregszászi Amfiteátrumban tartják az előadást.

Beregszászi Amfiteátrum
Fotó: Berecz Valter

Beregszász 3000 néző befogadására képes szabadtéri játszóhelye tavaly nyáron újult meg, elsőként a Bánk bán volt látható rajta. A telt ház előtt megtartott, nagy sikerű produkció arra ösztönözte az Opera vezetését, hogy az idén ismét egy hazafias Erkel-művel, a 1844-es premierje óta osztatlan népszerűségnek örvendő Hunyadi Lászlóval látogasson vissza a kárpátaljai magyar településre.

Fotó: Rákossy Péter

Az előadásban, ahol az elmúlt évad gyakorlatát követve a szólisták jelmezben lépnek színpadra, a főbb szerepeket Pataky Dániel (Hunyadi László) Kolonits Klára (Szilágyi Erzsébet), Horváth István (V. László), Kelemen Zoltán (Gara nádor) Kriszta Kinga (Gara Mária) Kun Ágnes Anna (Hunyadi Mátyás) és Sándor Csaba (Cillei Ulrik) énekli. Az Opera Zenekart és az Énekkart Medveczky Ádám dirigálja, aki szeptemberben ünnepli operaházi munkásságának 50 éves jubileumát.

Az Esterházy-kastély parkjában az 1930-as években az Opera legendás rendezője és tervezője, Oláh Gusztáv hívta életre a Tatai Ünnepi Játékokat, ahol a nyári szabadtéri színpadon Verdi Aidája mellett számos népszerű dalszínházi előadás megvalósult.

Ezt a hagyományt ugyancsak tavaly szeptemberben elevenítette fel a Magyar Állami Operaház Operát az Operából elnevezésű turnéjával, amikor Puccini Turandot című művének koncertszerű változatával látogatott el a városba.

A Hunyadi László-előadás október 9. és 20. között az Erkel Színházba költözik, ahol a diákok számára meghirdetett OperaKaland-sorozattal búcsúzik Szűcs Gábor 2012 szeptemberében bemutatott rendezése. A több mint 23 ezer iskolás sok esetben első operaélményét a már említett művészek mellett olyan népszerű énekesekkel szerezheti meg, mint László Boldizsár, Boncsér Gergely, Sümegi Eszter, Miklósa Erika, Rácz Rita, Szappanos Tibor, Cser Krisztián, Szvétek László, Kovács István vagy Haja Zsolt.


A regisztrációhoz kötött, ingyenes előadás egy héttel később, szeptember 7-én azonos formában a Tatai Szabadtéri Színpadra is ellátogat.

A rovat további cikkei