?A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.?

 

ciganymagyar-0380-Edit_fullres1

A fiatal roma művészekből álló Tudás Hatalom Társulatot Horváth Kristóf ?Színész Bob? alapította 2013-ban. Első közös produkciójukkal a korai iskolaelhagyás jelenségére hívták fel a figyelmet. Az erről szóló Császi Ádám rendezésében készült videóklipet azóta több mint 160 ezren nézték meg. Szókimondó szövege pedig még a Parno Graszt repertoárjába is bekerült. A társadalom egészét megszólító rap- és slam szövegek sokasága, fórum színházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös terepmunka után a társulat tagjai ezúttal a saját emlékeiket dolgozzák fel a Cigány Magyar című előadásban.

insta_CM_notext.jpg_grafika_Korolovszky_Anna

 

Császi Ádám rendező az előadás kapcsán kiemelte: ?a darab fiatal roma szereplőinek élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod. Én ezen az úton kísérem őket.?

 

A Cigány Magyar című előadás Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Oláh Edmond és Varga Norbert színészek szereplésével készült, a darabot Horváth Kristóf ?Színész Bob? a társulattal közösen írta, koreográfusa Gergye Krisztián, rendezője Császi Ádám.

 

 

Bemutató: 2018. november 24., szombat, 19:30

Helyszín: 123-as labor, Jurányi Ház (1027 Bp., Jurányi u. 1.)

További előadások időpontjai:

2018. november 25. vas. 18:00

2018. december 13. csüt. 19:30

Helyszín: 123-as labor, Jurányi Ház

 

További információk és jegyek ITT találhatók.

 

Fotó: Bokor Krisztián