Emelkedett, az ünnephez méltó online tartalmakat kínál a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség az ünnepi hétvégén weboldalain – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„A húsvét valósága, a feltámadás bizonyossága és hite a kereszténység ember- és világképének sarkköve, zeneművek, képzőművészeti alkotások ihletője. A virtuális térben az Eszterháza Központ örökséghelyszínei ennek az erőnek, értéknek közvetítői, üzenethordozó az idei ünnepen – mondta az ügyvezető.

Fertődi Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán április 2-án, nagypénteken Joseph Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című műve 1787-es fortepiano-változatának 6. tétele csendül fel Tóth-Vajna Zsombor előadásában. Április 3-án, nagyszombaton a fertődi Esterházy-kastély kastélykápolnájában tehetnek virtuális látogatást az érdeklődők. A szakrális tér oltárképén Félix Leicher festménye Jézus égi küldetését örökíti meg.

Április 4-től, húsvétvasárnaptól Händel fő művének, a Messiás című oratóriumnak részletét az Orfeo Zenekar előadásában Vashegyi György karmester vezényletével tekinthetik meg az érdeklődők. Április 5-én, húsvéthétfőn a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán Joseph Haydn egyik legismertebb művének, a Nelson-misének húsvéthétfőhöz illeszkedő részletét láthatjuk és hallhatjuk.

Nagycenki Széchenyi-kastély

Nagypénteken a nagycenki Széchenyi-kastély kastélykápolnáját bemutató körpanorámás felvétel segítségével lehet bejárni a szakrális helyszínt. A nagycenki Széchenyi-kastély Facebook-oldalán április 4-én, húsvétvasárnapon a Széchényi-mauzóleum oltárképét, Hess Mihály egri festő művét dr. Várkonyi Gábor, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatója mutatja be a mauzóleum mennyet és földet összekötő szakrális terének ismertetésével.

Nyitókép: az Orfeo zenekar 2019-es koncertje, forrás: az Esterházy-kastély fotótára