Húsz kiadvánnyal készült karácsonyra az MMA Kiadó, amely hétfőn Budapesten mutatta be ünnepi kínálatát.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a köszöntőjében kiemelte: a kiadó karácsonyi ajánlatában szereplő kötetek szinte mindegyike friss kiadvány.

Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó társügyvezetője elmondta: a Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódóan, 85 évvel az Ábel-trilógia első teljes megjelenése után adták ki újra a legendás regényciklust Szilágyi Varga Zoltán művészi grafikáival illusztrálva.

Pécsi Györgyi a most megjelent könyvek közül az egyik legfajsúlyosabbnak nevezte a Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat harmadik kötetét, már csak súlyát tekintve is. Felidézte, hogy a könyvsorozat 2021-ben az Ünnepi Könyvhét Szép könyv versenyén elnyerte a köztársasági elnök különdíját is. A harmadik kötet Győr-Moson-Sopron és Vas megye barokk freskóit mutatja be.

Palojtay Kinga, az MMA Kiadó vezető szerkesztője egyebek mellett a Mestermunkák sorozat indító kötetét emelte ki, amely a Ferencz István által tervezett avasi egyházi és oktatási épületegyüttest mutatja be. A könyvből nemcsak a magyar építészet történetében megkerülhetetlen, ikonikus épületet ismerhetik meg az olvasók, hanem a Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett építész elhivatott személyiségét is.

Demeter Zsuzsa Bálint Tiborról szóló monográfiája a kolozsvári író indulását, megítélésének alakulását, kulturális, irodalmi preferenciáit, prózapoétikája összetevőit lajstromozza. 

Az ünnepi kínálatban két, zenekritikákat tartalmazó kötet is szerepel: a Molnár Antal válogatott tanulmányait tartalmazó, A zeneesztétika feladata című kiadvány, valamint Bartha Dénesnek a Pester Lloydban megjelent írásaiból válogatott munka.

Roger Scruton, a nemrég elhunyt, világszerte ismert filozófus A zenéről című könyve – Boros Botond Attila fordításában – azt a kérdést boncolgatja, milyen is a „jó” zene. Brunner Attila szerkesztésében készült A Lechnerek című, életrajzi dokumentumokkal, visszatekintésekkel kiegészített családtörténet, amely a XVIII. századtól kezdve nyújt betekintést nemcsak a család, de a pesti polgárság életébe is.

Richly Gábor a sajtóbemutatón felidézte, hogy a Magyar
Művészeti Akadémia öt évvel ezelőtt azért döntött saját kiadó alapítása
mellett, hogy az általuk megjelentett, hiánypótló könyvek bekerülhessenek a
könyvkereskedelembe. Úgy vélte: a mai magyar kulturális életben komoly szerepük
van azoknak a kiadóknak, amelyek nem pusztán piaci alapon működnek, hanem
képesek arra, hogy hiánypótló kiadványokat juttassanak el az olvasókhoz.    

A kötetek teljes listája megtekinthető az MMA Kiadó weboldalán, a www.mmakiado.hu címen, ahol a könyvek december 15-ig kiemelt kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Nyitókép: MMA/Benedek Zsolt