A fesztivál az évek során csaknem ötszáz fiatal romániai előadóművészt bátorított arra, hogy repertoárjába magyar zeneszerzők műveit is felvegye – közölte az MTI-vel Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója.

Román Rádió koncertterme.jpg
A Román Rádió koncertterme Bukarestben. Fotó: Wikipedia

A klasszikus és kortárs magyar zenei értékek megismertetését, a fiatal (18–35 éves) tehetségek felfedezését és támogatását célzó fesztivált május 12–16. között rendezik meg. A nyitókoncertet követő három versenynapon 16 egyéni, illetve duóban fellépő zenészt hallgat meg a zsűri és a közönség.

„Idén leggyakrabban Liszt művei csendülnek majd fel, ugyanakkor elmondható, hogy a húsz éve indult fesztiválunk immár bőven túllépte a Liszt-Bartók-Kodály háromszöget s egyre gyakrabban szerepelnek kevésbé ismert magyar zeneszerzők is. Egyébként volt már példa, hogy kortárs zeneszerző kifejezetten a versenyen fellépő zenészek részére írt darabot. Abszolút sikerként könyvelhető el, hogy nagyon sok olyan Magyar Zene Fesztivál győztes volt az elmúlt években, akik immár jelentős nemzetközi karriert építettek, éppen ezen versenyfesztiválon elnyert díjjal indulva” – mutatott rá a kulturális külképviselet vezetője.

A fesztivál versenyszekciójára benevezett fiatal szólistáknak, illetve duóknak 20–25 perces műsort kell előadniuk, amelynek legalább egyharmadában a magyar zeneirodalom művei szólalnak meg. Az első három helyezettnek a Liszt Intézet koncertlehetőséget biztosít Bécsben, Rómában illetve Budapesten. A zsűri 2016-tól kezdődőn egy különdíjat, a Bács Lajos-emlékdíjat is odaítéli. A díj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egészestés koncertet adni az intézetben, Bács Lajos zeneszerző, karmester, a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére.

A Romániai Előadóművészek Szövetsége az idén ösztöndíjat ajánl fel a 2024 nyarán Erdélyben tartandó egyhetes IConArts nyári egyetemre két hegedű, gitár, gordonka, fuvola, kürt vagy ének szakos, illetve ütőhangszeres fiatal tehetségnek. Várják a közönség szavazatait is, ugyanis a hallgatóság dönti el, kit láthat, hallgathat meg egészestés hangverseny keretében az intézet karácsonyi koncertjén.

A jubileumi kiadásához érkezett Magyar Zene fesztivál nulladik napján, vasárnap délelőtt a Liszt Intézet bukaresti központjában megnyitják a Magyar zeneszerzők című kiállítást, amelynek tíz tablóján – vallomásaik, vagy kortársaik írásai révén – a fesztivál történetében legtöbbször játszott tíz magyar zeneszerzőről tudhatnak meg érdekességeket a látogatók. Az idézetekhez kapcsolódó illusztrációk és a kiállítás grafikája Peternák Anna munkája. A kiállítás kurátora Bara Hajnal, szakmai lektora Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész. A tablókon található QR-kód segítségével meghallgatható az adott zeneszerző egy-egy műve, a Magyar Zene Fesztivál egykori versenyzőinek előadásában.

Ana Silvestru fotó Nicolas Hudak.jpg
Ana Silvestru zongoraművész. Fotó: Nicolas Hudak

Vasárnap este a Román Rádió koncerttermébe rendkívüli előadóestre várja a közönséget Ana Silvestru zongoraművész, a Magyar Zene Fesztivál első nyertese, és több meghívottja: Matvej Demin, az első fuvolás a Csajkovszkij Nemzetközi Verseny történelmében, aki megnyerte e rangos megmérettetés I. díját, valamint Giulio Biddau zongoraművész és Matthias Kessler, illetve Luca Staffelbach ütőhangszeres.

A 20. Magyar Zene Fesztivál díjátadó gálájára és koncertjére május 16-án, csütörtökön kerül sor Bukarest emblematikus koncerttermében, a Román Athéneumban, ahol a díjazottak mellett fellép a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két tehetsége, Pintér Anna fuvolaművész és Kovács Luca zongoraművész alkotta duó.