A Sotheby’s előzetesen 35 millió fontot meghaladó leütési árat várt a festményért, amelyet egy európai magángyűjtő bocsátott áruba, és 1965 óta nem láthatott a nagyközönség. A képen Lucian Freud (1922–2011), a 20. század egyik legjelentősebb brit portréfestője mereven a festőre szegezve tekintetét, ökölbe szorított kézzel ül egy padon, készen arra, hogy arról felpattanjon.

Az aukciósház szerint

a festmény arról tanúskodik, hogy Francis Bacon „milyen nagy mértékben képes érzelmeket kiváltani és egy festményen megragadni a bonyolult emberi pszichét”.

A kép – írták az ajánlóban – „jól illusztrálja a két festőóriás közti barátság és a rivalizálás erőteljes dialógusát, amely arra ösztönözte őket, hogy a munkásságuk legjavához tartozó műveket alkossanak”.

A két festőt, aki a kép keletkezése előtt 20 évvel ismerte meg egymást, szoros barátság fűzte egymáshoz négy évtizeden át, míg a féltékenység és a viszálykodás véget nem vetett kapcsolatuknak. „A portré 20 év történelmet, barátságot és művészi rivalizálást rejt magában” – hangsúlyozta Tom Eddison, a Sotheby’s szakértője.

Francis Bacon 1964 és 1971 között 14 alkalommal festette le a berlini születésű festőt, Sigmund Freud unokáját.

Egy Lucian Freudnak szentelt triptichonja az alkotó esetében rekordot jelentő 142 millió dolláros áron kelt el 2013-ban New Yorkban. Az 1909-ben Dublinban született Francis Bacon 1992-ben hunyt el Madridban.