Több mint 20 millió dollár értékben hatvan külföldre csempészett régiséget kapott vissza Olaszország az Egyesült Államoktól, köztük számos olyat, amely a világhírű New York-i Metropolitan Múzeumban volt kiállítva, amíg fel nem fedezték törvénytelen eredetét.

Az olasz hatóságoknak még tavaly átadott, de a nyilvánosságnak Rómában hétfőn egy sajtótájékoztatón bemutatott műkincsek között szerepel Athéné görög istennő önmagában hárommillió dollárt érő márvány fejszobra, egy 2600 éves külix (lapos öblű kétfülű görög ivóedény) és egy freskó Herculaneumból, amelyet Pompejivel együtt temetett maga alá 79-ben a kitörő Vezúv vulkán hamuja, és amelyen a gyermek Herkules látható, amint egy kígyót fojtogat.

A visszaszerzett műkincsek kereskedelmi értékükön kívül „felbecsülhetetlen jelentőségűek Itália történelmi, művészeti és kulturális identitása szempontjából” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vincenzo Molinese tábornok, az olasz csendőrség műkincsvadász ügyosztályának vezetője.

Egy New York-i kerületi ügyészség szeptemberben jelentette be, hogy az általa lefoglalt régiségeket elítélt műkincstolvajok adták el az Egyesült Államokban, ahol azok egy része Michael Steinhardt milliárdos pénzügyi befektető gyűjteményébe került. A római bemutatón Matthew Bogdanos manhattani kerületi ügyész elmondta, hogy 

csak Olaszországból kicsempészett műkincsek ügyében 75 razziát hajtottak végre, több mint 500 régiséget szereztek vissza több mint 55 millió dollár összértékben.

A művészi és régészeti örökség fosztogatása és a külföldre csempészése régóta probléma Olaszországban, a csendőrség azonban azt állítja, hogy egyre eredményesebben kutatja fel és szerzi vissza az ellopott műkincseket. Az e téren elért sikerek – a visszaszerzett régiségek – bemutatására tavaly Rómában létrehozták a Megmentett Művészet Múzeumát a Diocletianus-termákban, a Római Birodalom egykori legnagyobb közfürdőjében.

A hétfőn bemutatott régiségeket amerikai magán- és közgyűjteményekben foglalta le a New York-i ügyészség. 

Az olasz csendőrséggel közös nyomozás eredményeként az ismert műgyűjtőnek számító Steinhardtot életre szólón eltiltották műkincsek vásárlásától, amit az illegális műkereskedelemben elért nagy sikernek nevezett az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano.

Az olasz csendőrség tavaly csaknem 75 ezer régészeti és paleontológiai leletet, valamint 1227 hamisítványt foglalt le, 64 személy ellen tett feljelentést illegális ásatás miatt, és több mint 2000 ellenőrzést hajtott végre régiségkereskedésekben.

Nyitókép: Emanuele Antonio Minerva