fbpx

Húsznál több vendégelőadás érkezik a szegedi bábszínházba

Húsznál is több, magyar és külföldi vendégelőadás érkezik a következő három hónapban a szegedi Kövér Béla Bábszínházba a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozóra – közölte Kiss Ágnes igazgató hétfőn.

A programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával rendezi meg a találkozót, amelynek kivételesen gazdag programjában 332 előadás látható az országban húsvéttól egészen Szent Iván éjszakájáig. A Dél-Alföldre érkező előadásokat Szeged mellett a békéscsabai Napsugár Bábszínházban és a kecskeméti Ciróka Bábszínházban is láthatja a közönség, a produkciókra érkező alkotók közül többen workshopokat is tartanak a térség bábművészeinek.

A találkozó első, Figurák háza címet viselő szakaszával Blattner Géza, a modern felnőtt bábszínház egyik megteremtője előtt tisztelegnek, így áprilisban kísérletező kortárs alkotók felnőtteknek készített előadásait láthatja a közönség. Ilyen lesz az első Szegedre érkező produkció, az izraeli Yael Rasooly az 1940-es évek filmes világát megidéző Paper Cut című előadása április 14-én.

A májusi, Határtalanul címet viselő program Kovács Ildikóhoz, az erdélyi és a magyarországi bábművészet iskolateremtő rendezőjéhez kötődik. Az előadások közül Kiss Ágnes a vágsellyei Écsi Gyöngyi Árgyélus Bábos Meseszínházának népmesei elemeket használó, Szőlőszem Kálmán című produkcióját emelte ki.

Május végén és júniusban a Kemény Henrikre emlékező, Szervusztok, pajtikák! című programsorozatban elsősorban utcai produkciókat mutatnak be. Május 26. és 28. között a Tengerhab gyereknapon mások mellett katalán, cseh, ausztrál társulatok érkeznek Szegedre; produkcióik mellett különleges, a fesztivál idejére felépített játszóterek, csecsemőszínházi előadások várják a közönséget.

Június 3-án és 4-én a 7vége a vasmacskához fesztiválon is a bábművészet sokszínűségére hívják föl a figyelmet óriásbábosok, vásári bábjátékosok, marionett játékosok. Június közepén a katalán La Baldufa Teatre érkezik Szegedre rendkívül látványos, a közönséget is megmozgató, Zeppelin című produkciójával. A sorozat a Bábszínházak Éjszakájával zárul június 23-án, 24-én és 25-én.

A rovat további cikkei