2022. július 13–16. között ismét jön az ország legnagyobb kisfesztiválja − három év után végre teljes méretében. A koncertek mellett aktuális, izgalmas független színházi programokkal, tudományos előadásokkal és civil-kulturális programokkal találkozhatnak az érdeklődők.

A szervezők minden évben törekednek rá, hogy fontos, aktuális, izgalmas témát válasszanak, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra, közéleti állapotokra. Idén a mezőgazdaság kerül górcső alá.

Úgy tűnik, nem élhetünk úgy, mint eddig. Az új kihívásokra új megoldásokat keresünk. A Bánkitó a mezőgazdasággal összefüggő kérdéseknek nemcsak gazdasági, hanem társadalmi vonatkozásait is keresi. Olyan ügyeket boncolgatnak a téma kapcsán, mint a centrum-periféria modell gazdasági, szociális kihívásai, a klímaválság, a fenntarthatóság adta dilemmák aktuális, mindennapjainkat érintő választásai és az azokhoz kapcsolódó társadalmi diskurzusok. 

Érdemes-e zero waste módon élni vagy nagyhatalmi, politikai folyamatokban kell keresni a változást? A karanténban eltöltött időben nem kevesen kacérkodtak a vidékre költözés gondolatával vagy vizionáltak hatalmas civilizációs változásokat. Egyre többen kezdtek ábrándozni gazdálkodásról, kiskertes termelésről. Reális választás lett a külföldre költözés mellett a városi élet elhagyása, az irodai munka gazdálkodásra cserélése. Kell-e ehhez lassan több évszázados ellentéteket, beidegződéseket, életmódot, identitást változtatni? Meddig tart beletanulni a gazdálkodásba? Fel kell-e adni a korábbi életet vagy az folytatható valamilyen formában vidéken is? Valóban kiszakadást jelent a vidéki élet, vagy inkább olyan politikai, társadalmi problémákkal találkozik a változásra váró, amiből pont elege volt korábban is? Közben kérdés az is, hogy aki a városban marad, hogyan élhet tudatosabban, kevesebb szorongással. Mit tudnak kezdeni a falusiak a jöttmentekkel, felkészültek -e a falvak a tömeges beköltözési hullámra? És mindez végül milyen hatással is lesz a természetre? 

A fesztiválon megvizsgálhatjuk a különböző civilizációs elméleteket, górcső alá vehetünk olyan témákat, mint a jövőkutatás, a fejlődéshez, növekedéshez való viszonyunk vagy az ökofeminizmus kérdésfelvetései. 

A Bánkitó idén visszatér a 2019-es méretre: 3 élőzenei helyszínnel, a hazai elektronikus zenei szcéna minden zegét-zugát felvonultató elektronikus zenei színpaddal, aktuális, független színházi válogatással, a téma neves szakértőit megszólaltató tudományos előadásokkal, installációkkal és több, kisebb pop-up helyszínnel találkozhatunk.

Nyitókép: Bánkitó Fesztivál