Idén lesz harminc éve, hogy megalakult a Trottel Records. Az egyik legfontosabb magyarországi független lemezkiadó 1992 májusában indult a Trottel Distribution kalózkazetta-kiadóból kinőve.

A stílushatárok nélkül működő, a nem fősodratú zene teljes spektrumát a undergroundtól a kísérleti kortárs zenéken át az autentikus népzenéig felölelő Trottel Records eddig mintegy kétszáz kiadványt jelentetett meg. „2016-tól újra átálltam a bakelitkiadásra, ennek nagyon fontos része lett a Pajtás, daloljunk! archív punkválogatás-sorozat, amely az évtizedekkel korábban kazettán kiadott anyagok újraélesztése. A nyolcvanas évek óta dokumentálom a hazai undergroundot, ami alatt minden olyan zenét értek, ami nem jut el a nagyközönséghez” – mondta Rupaszov Tamás, a kiadó alapítója, vezetője, a Trottel együttes basszusgitárosa.

A 30 éves jubileumot a Trottel Records ars poeticájához („érdekes zenék kíváncsi embereknek”) méltó módon az eklektika jegyében ünnepli. Új népzenei kiadványuk az 1998-ban kazettán megkezdett szibériai sorozat újragondolása lemezen. Az Antropológia terepszalagok II. – Észak-Turkesztán epikus hangképe (baskírok, karakalpakok, özbekek, kazakok, kirgizek és óhitű oroszok) című LP Sántha István és Somfai Kara Dávid gyűjtése. A lemezsorozat első darabja, a Szibériai Sámán Hangképek 2020-ban jelent meg.

Rupaszov Tamás elmondta, hogy tavasszal folytatódik a Trottel zenekar életművének újrakiadása. A The Final Salute in the Name of Human Misery (Végső díszsortűz az emberi nyomorúság nevében) című dupla bakelit eredetileg 1991-ben Németországban, az X-Mist Records gondozásában jelent meg, most először kerül forgalomba Magyarországon vinilen.

Folytatódik az AMD, a legendás budapesti hardcore zenekar korai anyagainak megjelentetése: 1990-es nyugat-európai turnéjuk koncertfelvétele Sucking Stalin Tour címmel jelenik meg vinilen. Új előadó a Trottel Records katalógusában a francia Kaophonic Tribu, amely a pszichedelikus irányvonalat követi; most készülő sorlemezük LP/CD formátumban jön ki.

Az új kiadványok mellett koncertsorozattal is jubilál a Trottel Records. A tavasz folyamán Magyarországon és a kelet-európai régióban koncertezik a Trottel, néhány alkalommal együtt lép fel a Korai Electrickel és a Talayapával, az AMD-lemez bemutatója pedig a Dürerben lesz.

Nyitókép: a Trottel Stereodream az A38-on. Fotó: kellegy.hu/A38/Gábor Baksa